Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Η Ιταλία «κλείνει», αλλά σε 17 ελληνόφωνες περιοχές στην Απουλία δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Αν και ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας με πολύ υψηλό αριθμό μολύνσεων και η ιταλική κυβέρνηση αποφασίζει για μίνι lockdown, στη «φτέρνα» της Ιταλίας υπάρχουν 17 δήμοι που έχουν σχεδόν «ανοσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Γκρέτσια Σαλεντίνα, στη νοτιοανατολική Ιταλία, στη χερσόνησο Σαλέντο, κοντά στην πόλη Λέτσε, βρίσκονται οι ελληνόφωνες περιοχές όπου οι κάτοικοι μιλούν την ελληνική διάλεκτο των Γκραικάνικων ή Κατωιταλιτικών. Στο Botrugno, για παράδειγμα, το οποίο είναι στην επαρχία του Λέτσε, δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Ο δήμαρχος της περιοχής από καιρό έχει δηλώσει πως τίποτε δεν είναι μαγικό από τη στιγμή που τηρούνται τα μέτρα. Όμως υπάρχουν απόψεις ότι η διατροφή και το κλίμα πιθανόν να έχουν συμβάλει στην ανοσία.

Για κάποιο διάστημα υπήρξαν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ ιών, ανοσοποιητικού συστήματος και διατροφικών συνηθειών. Είναι γνωστό ότι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική άμυνα του σώματος απέναντι στους ιούς. Ο οργανισμός ωστόσο αποδυναμώνεται από το άγχος, την ακινησία, τη ρύπανση και τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Αντιθέτως για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συστήνεται η πρόσληψη μιας σειράς από βιταμίνες, όπως C και D, καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που περιέχονται σε ωμά λαχανικά, φρέσκα φρούτα, γιαούρτι, μέλι και βούτυρο, καρύδια και αμύγδαλα, καθώς και ωμέγα 3, που περιέχονται στα ψάρια.

Oι άλλες περιοχές χωρίς Covid-19 είναι οι εξής: Alessano, Castrignano de Greci, Castro, Giuggianello, Montesano Salentino, Morciano di Leuca, Ortelle, Palmariggi, Patù, Ruffano, San Cassiano, Seclì, Spongano, Surano, Tiggiano και Tuglie. Ο «ελληνισμός» στο Salento φαίνεται ότι δεν απειλείται προς το παρόν από τον ιό, καθώς εφαρμόζονται τα μέτρα που ελήφθησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι ενώ υπάρχουν αυτά τα «τυχερά» μέρη, η Περιφέρεια της Απουλίας αποφάσισε τώρα να απευθυνθεί και στα ιδιωτικά εργαστήρια όπου γίνονται τεστ για κορωνοϊό. Μια κίνηση που έρχεται πολύ αργά, τώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα πια ούτε να βρεθούν οι επαφές των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα οι δημόσιες συγκοινωνίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, με τους πολίτες να μην κρατούν ούτε καν αποστάσεις.

Από χθες, μπαρ και εστιατόρια κλείνουν από τις 18:00, ενώ στις δημόσιες συγκοινωνίες ο κόσμος μπορεί εύκολα να συνεχίσει να συγχρωτίζεται και πιθανόν να μολυνθεί…

Κι όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση Κόντε ασχολείται με τα μπόνους για τα ηλεκτρικά σκούτερ αντί με την οργάνωση των σχολείων και των κοινοτήτων.

Επιμέλεια μετάφρασης: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης