Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Κάτι αλλάζει στην ιταλική πολιτική σκηνή. Υπάρχουν δύο δρόμοι  αυτή τη στιγμή. Ο πρώτος είναι αυτός του πρωθυπουργού Mario Draghi  με την εφαρμογή  του σχεδίου εμβολιασμού και του σχεδίου ανάκαμψης. Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Ιταλίας και  η χώρα να αλλάξει όψη απέναντι σε διεθνείς επενδυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει όμως και  ο δεύτερος δρόμος, αυτός της κομματικής πολιτικής. Στα δεξιά, ο Matteo Salvini  ο οποίος βρίσκεται μερικές μονάδες πίσω από την Giorgia Meloni. Ο 44χρονος πρόεδρος του κόμματος «Fratelli d’Italia» κατάφερε να φτάσει από  το 4% το 2018 στο 20% σήμερα. Ένας άθλος, αφού διατηρεί μια σταθερή και ασυμβίβαστη θέση με την ΕΕ. Πράγματι, ξεχωρίζει για κάποιες ιδεολογικές μάχες, όπως αυτή ενάντια στα τρόφιμα, αυτή για το «Made in Italy» και αυτή ενάντια στην πώληση σημαντικών ιταλικών υπηρεσιών στην Κίνα.

Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε και το  βιβλίο με τίτλο «Εγώ είμαι η Giorgia», στο οποίο η Gioegia Meloni  αναφέρεται στη ζωή της , στην πολιτική της διαδρομή, σε πολιτικά γεγονότα αλλά και στην ιταλική Αριστερά. Η Meloni από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2020 είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Τώρα… εάν ο Draghi  όμως πήγαινε στο Quirinale στη θέση του Mattarella με επακόλουθο τις πρόωρες εκλογές, τότε οι πόρτες της κυβέρνησης για τη Δεξιά θα μπορούσαν να ανοίξουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες η Meloni είπε ότι προετοιμάζεται να κυβερνήσει τη χώρα λέγοντας ότι «είμαι έτοιμη να κάνω ό, τι ζητούν οι Ιταλοί. Τι νόημα θα είχε αν δεν ήμουν έτοιμη να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις;». Η Meloni υπόσχεται πολιτικές υποστήριξης σε επιχειρήσεις και κίνητρα για ανάπτυξη και αναγέννηση.

Eπιμέλεια μετάφρασης: Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης