Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε σήμερα 19 Μαΐου ότι θα πάει στην Τουρκία τον Ιούλιο για συνομιλίες σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σε ένα τεταμένο πλαίσιο μετά τις απειλές της Άγκυρας ότι θα μπλοκάρει τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην ένταξη αυτών των σκανδιναβικών χωρών, παρά τη μεγάλη υποστήριξη που έχουν εκφράσει άλλα μέλη, μεταξύ των οποίων η Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στις αρχές Ιουλίου, θα είμαι στην Άγκυρα για μια διμερή συνάντηση, την πρώτη του είδους σε δέκα χρόνια», είπε ο Ντράγκι σε παρέμβασή του στη Γερουσία.

«Θα συζητήσουμε τις διαπραγματεύσεις και τις διπλωματικές προοπτικές στη σύγκρουση (στην Ουκρανία) και την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία», διευκρίνισε.

Οι σχέσεις των δύο χωρών αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πέρυσι, ο Ντράγκι είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «δικτάτορα», έπειτα από ένα διπλωματικό επεισόδιο, όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε βρεθεί χωρίς κάθισμα στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης