Οι μολύνσεις Covid-19 σε ενήλικες όλων των ηλικιών μειώθηκαν κατά 80% πέντε εβδομάδες μετά την πρώτη δόση ενός εμβολίου Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, σύμφωνα με μια ιταλική έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η πρώτη τέτοια έρευνα, που διεξήχθη από μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον αντίκτυπο σε πραγματικές συνθήκες της εκστρατείας ανοσοποίησης, διενεργήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας (ISS) και το υπουργείο Υγείας σε δείγμα 13,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τα δεδομένα από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας της Ιταλίας, στις 27 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 3 Μαΐου του 2021. Η ανάλυση κατέδειξε ότι ο κίνδυνος μιας μόλυνσης SARS-CoV-2, νοσηλείας και θανάτου μειώθηκε σταδιακά, έπειτα από τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

«Από τις 35 ημέρες κι έπειτα την πρώτη δόση, υπάρχει μια μείωση 80% στις μολύνσεις, μείωση 90% στις νοσηλείες και μείωση 95% στους θανάτους», επισημαίνει το ISS, προσθέτοντας πως το ίδιο μοτίβο καταγράφεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής εκστρατείας και την ανάγκη να επιτευχθεί υψηλή κάλυψη στον πληθυσμό σύντομα προκειμένου να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πρόεδρος του ISS Σίλβιο Μπρουσεφέρο, σε μια ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των σχεδόν 14 εκατομμυρίων ανθρώπων, που συμπεριελήφθησαν στην ιταλική έρευνα, το 95% εκείνων που είχαν λάβει τα εμβόλια Pfizer και Moderna είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο, ενώ κανένας απ’ όσους είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είχα κάνει δεύτερη δόση. Έως σήμερα το πρωί, περίπου 8,3 εκατομμύρια Ιταλοί ή το 14% του πληθυσμού, είχαν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια είχαν λάβει μια πρώτη δόση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης