Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera, τόνισε ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δικαίωμα να μπουν στο ΝΑΤΟ» και ότι «πιστεύει πως η όλη διαδικασία θα επιταχυνθεί τις ερχόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, μιλώντας στην Rai, o αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ζητήσει ορισμένες εγγυήσεις και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά «σε γενικές γραμμές συμφωνεί με την ένταξη των δυο συγκεκριμένων χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία». «Η συναίνεση των μελών του ΝΑΤΟ είναι ευρύτατη. Και η Τουρκία συμφωνεί με την αρχή των ανοικτών θυρών, παρά το ότι προσπαθεί να διαπραγματευθεί κάποια διμερή θέματα με την Σουηδία και την Φινλανδία», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος, τέλος, στην προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής λύσης για την Ουκρανία, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται μια διπλωματική αντεπίθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, με την βοήθεια διεθνών οργανισμών και χωρών που μπορούν να ασκήσουν μια σχετική επιρροή, ώστε να προσέλθει ο Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης