Υπέρ μίας μη δεσμευτικής απόφασης με την οποία ενθαρρύνεται η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την κυβέρνηση Ρέντσι ψήφισαν την Παρασκευή οι Ιταλοί βουλευτές.

Η συμβολική αυτή κίνηση υπογραμμίζει την αναγκαιότητα δράσης αλλά και την αγανάκτηση των Ευρωπαίων λόγω της στασιμότητας των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο κείμενο που υποστήριζε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι ζητούσε από την κυβέρνηση να «προωθήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης», λαμβάνοντας «υπόψη τις ανησυχίες και τα νόμιμα συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ».

Μια άλλη εισήγηση, που υποστήριζαν οι κεντρώοι του Scelta Civica, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, ζητούσε από την κυβέρνηση «να προωθήσει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς, η οποία, μέσω της αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ και την αποκήρυξη της βίας, θα καθορίσει τους όρους για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν διάφορα κείμενα, τα οποία όμως απορρίφθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία του Ισραήλ στη Ρώμη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μετριοπάθεια των κειμένων που υιοθετήθηκαν: το ιταλικό κοινοβούλιο «προτίμησε να υποστηρίξει την άμεση διαπραγμάτευση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη βάση της αρχής των δύο κρατών».

Τα κείμενα αυτά δεν είναι δεσμευτικά για την ιταλική κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης