Ιταλία: Η κυβέρνηση κέρδισε και την τρίτη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015, 21:34
Ιταλία: Η κυβέρνηση κέρδισε και την τρίτη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι κέρδισε και την τελευταία από τις τρεις ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που συνδέονταν με τον αμφιλεγόμενο νέο εκλογικό νόμο της χώρας, παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών βουλευτών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Το νομοσχέδιο αυτό, που συζητείται στο κοινοβούλιο εδώ και έναν χρόνο, αποτελεί κεντρικό πυρήνα του προγράμματος του Ρέντσι για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, με 342 ψήφους υπέρ και 15 κατά. Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης καθώς και περίπου 38 «αντάρτες» του Δημοκρατικού Κόμματος απείχαν από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όχι μόνο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά και για την απόφαση του Ρέντσι να το περάσει από το κοινοβούλιο μέσω ψήφου εμπιστοσύνης, γεγονός που αποκλείει τη συζήτηση ή την κατάθεση τροπολογιών.

Μετά τις τρεις ψηφοφορίες που αφορούσαν μεμονωμένα άρθρα του νομοσχεδίου, θα ακολουθήσει τη Δευτέρα η τελική ψηφοφορία για το σύνολό του. Η τελευταία αυτή ψηφοφορία δεν θα έχει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης, όμως θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, σε αντίθεση με τις τρεις ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αυτή της Δευτέρας θα γίνει με μυστική ψηφοφορία.

Έτσι, οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος που διαφωνούν με το νομοσχέδιο θα μπορούν να το καταψηφίσουν χωρίς να κινδυνεύουν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Ο Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν περάσει η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015, 22:00