Την ώρα που η γη εξακολουθεί να τρέμει στη βόρεια Ιταλία, οι ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Γεωλογίας της Ρώμης προειδοποιούν ότι «οι μετασεισμικές δονήσεις μπορεί να συνεχισθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τους γεωλόγους «η αιτία εντοπίζεται στην υπόγεια πίεση που από την Αφρική ασκείται προς βορειοανατολική κατεύθυνση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια τεράστια, υπόγεια, πέτρινη μάζα, που στο ανατολικότερο σημείο της συνορεύει με την οροσειρά των Απένινων Ορέων (εκεί όπου σημειώθηκε ο φονικός σεισμός της Εμίλια Ρομάνια) και με τις Άλπεις, στις περιφέρειες Βένετο και Φριούλι.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται δραματικά. Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, αριθμούν πλέον σχεδόν πέντε χιλιάδες. Από τον σεισμό επτά άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ άλλοι δυο θάνατοι, συνδέονται, έμμεσα, με το χτύπημα του Εγκέλαδου. Πρόκειται για αρρώστους που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία, σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι σχολιαστές, αναφέρονται με έμφαση στο ότι τέσσερα από τα θύματα ήταν εργάτες που, για να αντιμετωπισθεί η δύσκολή οικονομική κατάσταση την οποία περνά και η Ιταλία και οι επιχειρήσεις της, είχαν δεχθεί να εργασθούν και σε συμπληρωματικές βάρδιες, κατά την διάρκεια της νύχτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι κωμοπόλεις και τα χωριά που επλήγησαν εντονότερα είναι η Φινάλε Εμίλια, έξω από την Μόντενα (κατέρρευσαν, μεταξύ άλλων, ο πύργος με το ρολόι, το δημαρχιακό μέγαρο και εκκενώθηκε το ιστορικό κέντρο) το Μιράντολα, το Νόβι Ντι Μόντενα και το Κονκόρντια Σουλ Σέκια, όπου τα δημαρχιακά μέγαρα είναι ετοιμόρροπα.

Στο χωριό Σαντ’ Aγκοστίνο, όλες, σχεδόν, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές
ζημιές. Αρκετές απ’ αυτές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η γεωργική ένωση Κολντιρέττι, προσθέτει, ότι στις αγροτικές περιοχές της Εμίλια Ρομάνια, κατέρρευσαν δεκάδες αγροικίες, στάβλοι και κτηνοτροφεία, με υλικές ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στις περιφέρειες της Μόντενα και Φεράρα, συνεχίζει να βρέχει, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών που ελέγχουν την κατάσταση των κτιρίων, αλλά και την δύσκολη νέα καθημερινότητα όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Διαβάστε επίσης: 
Τουλάχιστον εκατό μετασεισμοί στη Β. Ιταλία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης