Σφοδρότατη κακοκαιρία, έπληξε την κεντρική Ιταλία όλη την προηγούμενη νύχτα (15/9), πλημμυρίζοντας κατοικίες και δρόμους.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί βρίσκοντας τραγικό θάνατο από τα ορμητικά νερά, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας, ενώ τέσσερις είναι οι αγνοούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Συγκεκριμένα, σφοδρότατη νεροποντή έπληξε ολόκληρη την περιφέρεια της Ανκόνα στην Ιταλία, ενώ δυνατές σε ένταση καταιγίδες έπληξαν επίσης τη γειτονική περιφέρεια της Ούμπρια. 

Μέχρι αυτήν την στιγμή, αγνοείται η τύχη άλλων τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσα τους και ένα μικρό παιδί. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AGI, η μητέρα του παιδιού που επίσης αγνοείτο, διασώθηκε από τους πυροσβέστες, όμως το ισχυρό ρεύμα του νερού παρέσυρε το παιδί της που παραμένει αγνοούμενο. 

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, περίπου 400 χιλιοστά βροχής έπεσαν το βράδυ της Πέμπτης, μέσα σε διάστημα δύο ωρών, μια ποσότητα η οποία, στη συγκεκριμένη περιοχή, πέφτει συνήθως σε διάστημα έξι μηνών.

Η περιοχή είναι απομονωμένη και για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχουν κινητοποιηθεί μαζικά η αστυνομία, οι καραμπινιέροι και η Πολιτική Προστασία.

Tο χωριό Καντιάνο, το οποίο έχει πλημμυρίσει ολοσχερώς και το νερό έχει φτάσει μέχρι τον πρώτο όροφο των σπιτιών, ενώ στην ευρύτερη περιοχή έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και οι τηλεφωνικές συνδέσεις. 

Οι αρχές έκαναν έκκληση στους κατοίκους να μην βγουν από τα σπίτια τους και να μην χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητα.

«Έχουμε έναν προσωρινό απολογισμό με επτά νεκρούς, σύμφωνα με την τοπική νομαρχία. Το έβδομο πτώμα μόλις βρέθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσο, επιβεβαιώνοντας  την πληροφορία των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

 

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε επισήμως ότι βρέθηκε και όγδοος άνθρωπος νεκρός, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων αγνοουμένων. Ακολούθως στη συνέχεια των ερευνών, βρέθηκαν άλλα δύο άψυχα σώματα, ανεβάζοντας σε δέκα τον συνολικό αριθμό των νεκρών της κακοκαιρίας.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιφέρεια Μάρκε

Σε νεότερες δηλώσεις του το μεσημέρι, ο επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, δήλωσε ότι δεν είχε προβλεφθεί ένα τόσο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας στην περιφέρεια Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας, ενώ ο περιφερειάρχης κήρυξε πριν από λίγο την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Υπήρξαν στιγμές πραγματικού τρόμου, με πρωτοφανείς νεροποντές, σαφώς μεγαλύτερες από τις προβλέψεις», δήλωσε ο Κούρτσιο.

Ο επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι στην περιφέρεια Μάρκε, μέσα σε μια ώρα έπεσε το ένα τρίτο της βροχής ενός ολόκληρου έτους και ότι η όλη αυτή περιοχή θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέα επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 100 άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην εν λόγω περιφέρεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης