Υπέρ της αναθεώρησης όλων των ιδρυτικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάσσεται το ξενοφοβικό κόμμα της Λέγκας του Βορρά, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Μ5S) αναμένεται να συγκεντρώσει υπογραφές, με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

«Εάν ήμασταν κυβέρνηση, θα ζητούσα την αναθεώρηση όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών, την πλήρη αναθεώρηση όλων των συνθηκών» δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη ενώπιον ξένων δημοσιογράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύνολο του συστήματος των ευρωπαϊκών θεσμών είναι «εσφαλμένο» επέμεινε ο 41χρονος Σαλβίνι.
Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ε.Ε. αναζητά τρόπους για να διορθώσει ένα «σύστημα που είναι θεμελιωδώς εσφαλμένο», προκειμένου να το παραδώσει στα χέρια «των τραπεζών και του χρηματοοικονομικού τομέα».

«Η Ευρώπη του σήμερα δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί, πρέπει να την κατεδαφίσουμε προκειμένου να την ανοικοδομήσουμε από το μηδέν» είπε.

«Θέλουμε να εξέλθουμε από την Ευρωζώνη» ξεκαθάρισε ο Σαλβίνι λέγοντας πως του λείπει η εποχή της λιρέτας και του καλπάζοντος πληθωρισμού που έδειχναν ότι «οι άνθρωποι εργάζονταν και κατανάλωναν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (Μ5S) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινάει εκστρατεία από το Σάββατο προκειμένου να συγκεντρώσει υπογραφές με στόχο να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα – που πάντως δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα – μέσα σε διάστημα ενός έτους, για την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

«Από τη μία πλευρά ο συνασπισμός υπό το Δημοκρατικό Κόμμα χάνει το ενδιαφέρον του για την κοινωνική σφαγή που προκαλεί το ενιαίο νόμισμα από την άλλη ο Σαλβίνι επικρίνει το ευρώ, όμως δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία» σημείωσε το M5S.

«Το θέμα δεν είναι να μάθουμε εάν μπορούμε να εξέλθουμε από την Ευρωζώνη όμως το να εξέλθουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε σε μία συνέντευξη Τύπου ο Μπέπε Γκρίλο, ο ιδρυτής και επικεφαλής του κόμματος, το οποίο τελευταία βλέπει τις επιδόσεις του να επιδεινώνονται, κάτι που όμως δεν συμβαίνει με τη Λέγκα του Βορρά.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης