Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι και ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετέβησαν χθες στο νησί της Λαμπεντούζα, για να πάρουν μέρος σε τελετή μνήμης αφιερωμένη στους 368 ανθρώπους οι οποίοι έχασαν την ζωή τους σε ναυάγιο, λίγα μέτρα απόσταση από το νησί αυτό, πριν από τέσσερα χρόνια.

Προέρχονταν σχεδόν όλοι από την Ερυθραία και ήταν ένα από τα τραγικότερα ναυάγια προσφύγων στη σύγχρονη ιστορία της Μεσογείου, το οποίο συγκλόνισε την ιταλική αλλά και διεθνή κοινή γνώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα τραγικά συμβάντα στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, μας θυμίζουν πάντα ότι πρέπει να προάγουμε τις προτεραιότητες της μεταναστευτικής μας πολιτικής, που συνίστανται στην διάσωση ανθρώπινων ζωών στην θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια, η Ιταλία έκανε ηρωικές προσπάθειες και η κοινή μας προσπάθεια αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση των άτυπων αναχωρήσεων αλλά και τη μείωση του αριθμού όσων χάνουν την ζωή τους στην θάλασσα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος κ. Αβραμόπουλος, σημείωσε επίσης ότι «παράλληλα με την προσπάθεια αυτή, πρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή μόνιμων λύσεων, όπως στην επανεγκατάσταση των ανθρώπων που χρειάζονται προστασία, στον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται να μείνουν και σε μια μεγαλύτερη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, ώστε όσοι μεταναστεύουν να τυχαίνουν πάντα προστασίας, όπου κι αν βρίσκονται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης