Φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα στην έδρα της επαρχιακής διοίκησης στην πόλη Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές διαδήλωναν κοντά στο κτίριο, το οποίο φυλάσσεται από την αστυνομία. Στο τέλος της συγκέντρωσης περίπου 150 άτομα αποσπάστηκαν από τη διαδήλωση για να επιτεθούν στο κτίριο της τοπικής διοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού απωθήθηκαν από την αστυνομία, περίπου 50 διαδηλωτές κατάφεραν να εισδύσουν στο κτίριο. Διαδηλωτές κατέβασαν την ουκρανική σημαία από το δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της μια ρωσική σημαία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «Δώστε μας δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία και την επανασύνδεση με τη Ρωσία ή «Έξω το ΝΑΤΟ».

Αφότου ανατράπηκε στα τέλη Φεβρουαρίου η φιλορωσική κυβέρνηση της Ουκρανίας από φιλοευρωπαίους διαδηλωτές έπειτα από αιματηρές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Κίεβο, οι εντάσεις είναι ζωηρές στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που συνορεύει με τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εκεί διαδηλώσεων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δεσμευθεί να «υπερασπιστεί με όλα τα μέσα» τους ρωσόφωνους πληθυσμούς των δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ.

Η κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο είχε ως αποτέλεσμα την επανασύνδεση της χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία έπειτα από ένα δημοψήφισμα που δεν έχει αναγνωριστεί από την Ουκρανία και τους Δυτικούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για «προσάρτηση».

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης