Η Νέα Ζηλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε νόμο ο οποίος απαιτεί από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαχειριστές επενδύσεων να αναφέρουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις επιχειρηματικές δράσεις τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός για την Κλιματική Αλλαγή, Τζέιμς Σο.

Όλες οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (590 εκατομμύρια ευρώ), οι ασφαλιστικές εταιρείες που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία του ίδιου οικονομικού μεγέθους, αλλά και οι εισηγμένες εταιρείες που εκδίδουν μετοχές και ομόλογα θα πρέπει να προχωρήσουν σε σχετικές ανακοινώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορούμε να έχουμε μηδενικές εκπομπές άνθρακα από το 2050, εκτός και αν ο χρηματοοικονομικός τομέας γνωρίζει τις επιπτώσεις που έχουν οι επενδύσεις του στο κλίμα» ανέφερε ο Σο σε ανακοίνωσή του.

«Ο νόμος αυτός φέρνει την αντοχή του κλίματος και τους κινδύνους για το κλίμα στο κέντρο λήψης των χρηματοοικονομικών και των επιχειρηματικών αποφάσεων» τόνισε ο ίδιος.

Το νομοσχέδιο έχει εισαχθεί στο κοινοβούλιο της χώρας και αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά μέσα στην εβδομάδα, ενώ απαιτεί από τις επιχειρήσεις να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με το περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 200 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, αλλά και αρκετές ξένες επιχειρήσεις, φτάνουν ή ξεπερνούν το όριο περιουσιακών στοιχείων του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων Νέας Ζηλανδίας και εντάσσονται στο πλαίσιο του νομοσχεδίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης