Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Κούβας, Μπρούνο Ροδρίγκες, στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε το State Department, καθώς οι δύο χώρες αποκαθιστούν σταδιακά τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί πριν από 50 και πλέον χρόνια.

Ο Ροδρίγκες θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα των ΗΠΑ για την τελετή της επαναλειτουργίας της πρεσβείας της Κούβας, ένα ιδιαίτερα συμβολικό βήμα στη διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων των δύο κρατών, που άρχισαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα αναμένεται να ανοίξει επίσημα τον Αύγουστο και ο Κέρι αναμένεται ότι θα επισκεφθεί τη νήσο τότε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του State Department, Τζον Κέρμπι, ο Κέρι και ο Ροδρίγκες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους.

Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση δύο ωρών κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Αμερικής στον Παναμά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο είχαν επίσης συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προηγούμενη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών στην Ουάσινγκτον είχε γίνει το 1958.

Η απόφαση του Ομπάμα να επιδιώξει την πλήρη αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων ανακοινώθηκε έπειτα από δεκαετίες διμερών προστριβών και ανταγωνισμού, μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από την Ουάσινγκτον δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα, ο οποίος εγκατέλειψε τη νήσο την 1η Ιανουαρίου 1959, καθώς ο Φιντέλ Κάστρο και οι σύντροφοί του καταλάμβαναν την εξουσία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέκοψε τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις το 1961 κι επέβαλε ένα σκληρό εμπάργκο, το οποίο η Κούβα θεωρεί ότι είναι η αιτία πολλών από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο Ομπάμα έχει άρει ορισμένους εμπορικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όμως μόνο το Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, μπορεί να καταργήσει το εμπάργκο και ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση όσον αφορά την προοπτική αυτή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης