Ιστορική επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στη Σομαλία ο Τζον Κέρι, την πρώτη ενός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα αυτή, την οποία ο αμερικανικός στρατός εγκατέλειψε ταπεινωμένος το 1993 και όπου σήμερα υποστηρίζει ενεργά τον αγώνα κατά των ισλαμιστών Σεμπάμπ.

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ. Περιμένατε πολύ καιρό; Ελπίζω όχι» δήλωσε ο Κέρι στον Σομαλό πρόεδρο Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου.
«Άξιζε τον κόπο η αναμονή» του απάντησε ο πρόεδρος της Σομαλίας, προσθέτοντας: «Είναι μια σπουδαία στιγμή για μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την επόμενη φορά που θα έρθω, θα πρέπει να περπατήσουμε στην πόλη» συμπλήρωσε ο Κέρι.
«Το κέντρο του Μογκαντίσου είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν από δύο χρόνια» ανταπάντησε ο Σομαλός πρόεδρος.

Η αιφνίδια αυτή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έχει στόχο «να ενισχυθεί η μετάβαση που γίνεται στη Σομαλία προς μια ειρηνική δημοκρατία», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ.

«Είναι η πρώτη επίσκεψη ενός υπουργού Εξωτερικών στη Σομαλία» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ιστορικής σημασίας και πιστεύω ότι αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον σομαλικό λαό όσον αφορά στη δέσμευσή μας» δήλωσε ένας Αμερικανός διπλωμάτης σε δημοσιογράφους στο Ναϊρόμπι.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν μεγάλη στρατιωτική ανάμειξη στη Σομαλία, φέρουν ακόμη το τραύμα της αποτυχίας της στρατιωτικής και ανθρωπιστικής τους επέμβασης υπό τον ΟΗΕ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη χώρα αυτή, με την πανωλεθρία που υπέστησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στις 3 Οκτωβρίου του 1993 στη μάχη του Μογκαντίσου, κατά την οποία καταρρίφθηκαν αμερικανικά ελικόπτερα και σκοτώθηκαν 18 στρατιώτες.

Στο επίκεντρο αυτής της σύντομης συμβολικής επίσκεψης θα βρεθεί ο αγώνας κατά των ενόπλων ισλαμιστών Σεμπάμπ, που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, η παρουσία του Κέρι στο σομαλικό έδαφος θα πρέπει «να αποστείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους Σεμπάμπ».

«Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη μας στον σομαλικό λαό και θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε στη Σομαλία, έως ότου δοθεί τέλος στον τρόμο που σκορπίζουν οι Σεμπάμπ» σημείωσε.

Η Σομαλία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και στερείται πραγματικής κεντρικής εξουσίας από την πτώση του προέδρου Σιάντ Μπάρε το 1991.

Όπως συνέβαινε και με τις προηγούμενες, η σημερινή κυβέρνηση, η οποία υπάρχει μόνον χάρη στη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορεί να επεκτείνει την εξουσία της πέραν της πρωτεύουσας και της περιφέρειάς της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης