Μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη, η οποία θα μπορούσε να ρίξει φως σ’ ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της ιστορίας, βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ. Το πρώτο νεκροταφείο των Φιλισταίων ανακαλύφθηκε στην παραθαλάσσια πόλη Ασκελόν, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ομάδα επιστημόνων που έχει αναλάβει τις ανασκαφές στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

Το πρώτο νεκροταφείο των Φιλισταίων ανακαλύφθηκε στην παραθαλάσσια πόλη Ασκελόν​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Περισσότεροι από 200 σκελετοί έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός θαλάμων που δεν έχουν ανοιχτεί ακόμη. Ανάμεσα στα ευρήματα βρίσκονται και κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς. Η προέλευση των Φιλισταίων παραμένει μυστήριο. Άνηκαν στους «Λαούς της Θάλασσας» και ορισμένες θεωρίες τούς συνδέουν με τους Αρχαίους Κρήτες. Ευρύτερα γνωστοί έγιναν από τις βιβλικές μάχες με τους Ισραηλίτες (μονομαχία Δαυίδ-Γολιάθ, βασιλεία Σαούλ, Σαμψών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το νεκροταφείο χρονολογείται μεταξύ 11ου και 8ου αι. π.Χ. Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 2013 και παρά τα πρώτα σημαντικά ευρήματα ελήφθη η απόφαση να μη δοθεί μεγάλη έκταση στα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ υπό τον φόβο λεηλασιών. Σύντομα οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να προβούν σε ανακοινώσεις για την ιστορική προσέλευση του «μυστηριώδους λαού» της Παλαιστίνης, με τις πρώτες εξετάσεις DNA να έχουν γίνει.

«Έπειτα από μελέτη της ιστορίας των Φιλισταίων, διάρκειας πολλών δεκαετιών, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την πραγματική τους εικόνα. Με αυτήν την ανακάλυψη βρισκόμαστε πολύ κοντά στην αποκρυπτογράφηση του μυστηρίου που περιβάλλει την προέλευσή τους» δήλωσε ο Ντάνιελ Μάστερ, εκ των επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης