Ο ιρακινός στρατός προωθείται στη Μοσούλη με στόχο την απελευθέρωση της πόλης του Μαργαριταριού του βορρά, από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Αλλά κανείς από τους αξιωματικούς εντός του Συνασπισμού, δεν περίμενε μια τόσο σθεναρή αντίσταση, από πλευράς των τζιχαντιστών.

Οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ειδικά από την στιγμή που ανακατέλαβαν το νοσοκομείο όπου στεγαζόταν το κέντρο διοίκησης των τζιχαντιστών, σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού που μίλησαν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 9ο θωρακισμένο τμήμα του ιρακινού στρατού, όπως αναφέρουν, έχει διεισδύσει στην Al-Salam -η μεγαλύτερη πρόοδος που έχει καταγραφεί ποτέ στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης- όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, κοντά στις όχθες του ποταμού Τίγρη που «κόβει» την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ στα δύο.

Αλλά σύμφωνα με έναν αξιωματικό, τα εν λόγω στρατεύματα είναι περικυκλωμένα από τους τζιχαντιστές και αναμένουν την υποστήριξη από τις ελίτ δυνάμεις, προκειμένου να φέρουν εις πέρας με ακρίβεια και απόλυτη επιτυχία, την τελευταία τους αποστολή, λίγο πριν την είσοδό τους στην παλαιά πόλη της Μοσούλης.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο στον γεωγραφικό τομέα της Al-Salam, αλλά οι τζιχαντιστές αντιστέκονται σθεναρά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διοικητής Κχακέρ Καντχίμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε πάρει υπό τον έλεγχο μας το νοσοκομείο, το οποίο χρησίμευε ως στρατηγείο της Daech», επιβεβαιώνει ο ίδιος. Οι ελίτ δυνάμεις κατά της Τρομοκρατίας (CTS) στην πρώτη γραμμή της μάχης, ανακατέλαβαν πράγματι, διάφορες γειτονιές στο ανατολικό τμήμα αυτή την εβδομάδα. Αλλά η ανάπτυξή τους, έχει επιβραδυνθεί προς το τέλος του Νοεμβρίου και ελέγχουν πια μόνο το μισό του ανατολικού τμήματος της πόλης, σχεδόν οκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη της επίθεσης.

Ο στόχος στην παρούσα φάση είναι η επανένωση των δυνάμεων της CTS στην τέταρτη γέφυρα, το νοτιότερο άκρο από την περιοχή με τις πέντε γέφυρες πάνω από τον Τίγρη, λίγο πριν το κέντρο της Μοσούλης. Τέσσερις από τις γέφυρες αυτές έχουν βομβαρδιστεί από γαλλικά πυρηνοκίνητα Dassault Rafale, όμως τα αεροπορικά πλήγματα έγιναν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκλειστεί μόνο η δίοδος των τζιχαντιστών μέσα από αυτές, για να μην καταρρεύσουν.

Ένας ανώτερος αξιωματικός της CTS έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση στην αλ-Σαλάμ. «Η κατάσταση του 9ου τμήματος είναι δύσκολη. Ζητεί επειγόντως την υποστήριξη της Συμμαχίας», δήλωσε στη Λε Μοντ, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Είμαστε τώρα περικυκλωμένοι από μαχητές του Χαλιφάτου στο νοσοκομείο Al-Salam (…) Προσπαθούμε να βρούμε ένα ασφαλές πέρασμα», είπε.

Το πρακτορείο QAMA, προπαγανδιστικό όργανο του τρομοκρατικού ομίλου Daech, αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές έχουν πραγματοποιήσει πέντε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με αυτοκίνητα τις τελευταίες 24 ώρες.

Στο μεταξύ ο Φρανσουά Ολάντ θα βρεθεί την Παρασκευή στο CHARLES-de-Gaulle για να «διαλύσει» όπως αναφέρουν τα Γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης «την απειλή που δημιουργούν για τη Δύση οι ενέργειες των τζιχαντιστών» δίνοντας το έναυσμα για την τελική επίθεση εναντίον των αγωνιστών της Daech.

O Διοικητής της Συμμαχίας που δημιουργήθηκε για την καταπολέμησή τους, Στέφεν Τάουνσεντ, εκφράζει τη βεβαιότητα από το Γαλλικό αεροπλανοφόρο, ότι η μάχη θα ολοκληρωθεί σύντομα, όμως καλό θα ήταν όπως λέει, «να μην χρειαστεί να συνεχιστεί πέραν του Ιανουαρίου του 2017».

Ο Γενικός Διοικητής, στάθηκε ιδιαιτέρως στην επικείμενη τελική αναμέτρηση, δίνοντας μία γλαφυρή περιγραφή του σκηνικού της ύστατης μάχης: «Η αναμέτρηση στην παλαιά πόλη της Μοσούλης θα είναι σκληρή και δύσκολη ακόμη και για τους άνδρες της Γαλλικής και της Αμερικανικής μονάδος. Διότι πρόκειται για ένα συγκρότημα λαβυρίνθων. Ο εχθρός χρειάστηκε να σκάψει για δύο χρόνια προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του εκεί, σε μία περιοχή με ιδιαίτερα στενούς δρόμους και ελεύθερους σκοπευτές του ΕΙ, που κρύβονται στους επάνω ορόφους και στις οροφές κτηρίων».

Η εκστρατεία στη Μοσούλη διεξάγεται με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση της EI στο Ιράκ και τη Συρία και παρέχεται αεροπορική και επίγεια υποστήριξη, στα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη Μοσούλη και τους Κούρδους αντάρτες καθώς επίσης και των Αράβων και Σιιτών πολιτοφυλάκων.

Θα υπάρξουν σκληρές μάχες στη Μοσούλη, κρίνει ο Ναύαρχος Olivier Lebas, διοικητής του γαλλικού πολεμικού ναυτικού ομίλου: «Είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί προσηλωμένοι στη εξάλειψη του ISIS. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική φάση», πρoσέθεσε. «Δεν έχω μια κρυστάλλινη σφαίρα. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Ξέρω όμως ότι έχουμε αποδείξει τις ικανότητές μας και μπορούμε να τελειώνουμε με τη Μοσούλη» τόνισε.

Στο μεταξύ γύρω στα 82.000 άτομα σύμφωνα με τον ΟΗΕ, προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, όπου οι νύχτες είναι πλέον ψυχρές καθώς ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά στο βόρειο Ιράκ.

Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης