Εκατοντάδες Ισραηλινοί βετεράνοι και έφεδροι βγήκαν στους δρόμους χθες Τετάρτη, την πρώτη ημέρα της τριήμερης κινητοποίησης εναντίον της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση δεξιάς-άκρας δεξιάς υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με σκοπό η Κνέσετ, το κοινοβούλιο, να περνά νόμους ακόμη κι αν κρίνεται πως το περιεχόμενό τους είναι αντισυνταγματικό.

Η πορεία άρχισε στη Λατρούν, πόλη δυτικά των Ιεροσολύμων, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μπροστά στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ιερουσαλήμ αύριο Παρασκευή. Ο πρώην υπαρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής Άμυνας Γιαΐρ Γκολάν, που παίρνει μέρος στην κινητοποίηση, κάλεσε να υπάρξει ξεσηκωμός των πολιτών εναντίον της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν αρκούν, επέμεινε.

«Αυτή η κακή κυβέρνηση δεν θα καταλάβει πως είμαστε σοβαροί» με αυτόν τον τρόπο, είπε. Πρέπει «να παραλύσει όλο το κράτος του Ισραήλ, να σταματήσουν όλοι να δουλεύουν, και τότε αυτή η φρικτή κυβέρνηση θα καταλάβει πως δίνουμε μάχη για τον τόπο μας», πρόσθεσε ο κ. Γκολάν.

Ο βετεράνος των ένοπλων δυνάμεων είναι στέλεχος του αριστερού-φιλελεύθερου κόμματος Μερέτς, που δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο του 3,25% των ψήφων για να εκλέξει μέλη στην Κνέσετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αρχή του χρόνου, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα εναντίον του επίμαχου σχεδίου της κυβέρνησης του κ. Νετανιάχου.

Η μεταρρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν θα επιτρέψει η πλειοψηφία στην Κνέσετ να περνάει νόμους ακόμα κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πως είναι αντισυνταγματικοί.

Ο κ. Λεβίν επιδιώκει παράλληλα να αλλάξει η σύνθεση του σώματος που διορίζει δικαστές. Κατηγορεί το Ανώτατο Δικαστήριο πως παρεμβαίνει σε υπερβολικό βαθμό στην πολιτική.

Ειδικοί και αντιπολιτευόμενοι αντιτείνουν πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία στο Ισραήλ.

Η αντιπολίτευση καλεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις τη Δευτέρα. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς διεμήνυσε μέσω Twitter πως «αν αυτός ο καλπασμός προς την ανατροπή του συστήματος συνεχιστεί, θα κάνουμε χρήση του δικαιώματος στην απεργία οι πολίτες θα παραλύσουν μαζικά όλη τη χώρα».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ παρότρυνε χθες όλους τους εργοδότες να επιτρέψουν τη συμμετοχή των εργαζομένων τους στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ, τις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις και πορείες στο Τελ Αβίβ ενδέχεται να αντικαταστήσουν διαδηλώσεις μπροστά στο κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ και κύμα απεργιών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa

Φωτογραφία: haaretz

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης