Την πρόθεσή του να μεταφέρει τμήμα του εξελιγμένου συστήματος αναχαίτισης πυραύλων, «Iron Dome», στο νότιο τμήμα της χώρας στα σύνορα με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, εξέφρασε το Ισράηλ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επικαλούμενο αναφορές των ισραηλινών Μ.Μ.Ε. τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που το σύστημα αναχαίτισης, το οποίο χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση πυραύλων που εκτοξεύονται από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θα τοποθετηθεί στον πόλη Ελιάτ, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Iron Dome», είναι σύστημα αναχαίτισης πυραύλων που κατασκευάζεται στο Ισραήλ με αμερικανική χρηματοδότηση και χρησιμοποιεί κατευθυνόμενα βλήματα αναχαίτισης πυραύλων «Κατιούσα» με βεληνεκές το οποίο φθάνει μέχρι και τα 70 χιλιόμετρα.

Αυξανόμενη ένταση στα σύνορα με την Αίγυπτο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο έχει αυξηθεί η ένταση μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Hosni Mubarak.

Πρόσφατα δυο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την αιγυπτιακή πλευρά και χτύπησαν την Ελιάτ χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Η Αίγυπτος έχει αρνηθεί ότι οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της, ωστόσο η ανησυχία στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ είναι έντονη καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών στο παρελθόν είχαν οδηγήσει σε ένοπλες συγκρούσεις.

Τον περασμένο μήνα ένας άγνωστος άντρας διέσχισε την περιοχή του Σινά στην Αίγυπτο και σκότωσε έναν Ισραηλινό εργαζόμενο. Νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2011, οκτώ Ισραηλινοί είχαν χάσει τη ζωή τους σε διασυνοριακή επίθεση. Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, το 1979, με την Ιορδανία να ακολουθεί το 1994. Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Mohamed Morsi, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει υποσχεθεί να διατηρήσει τις σχέσεις «καλής γειτονίας» με το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:
«Πρώτη μας προτεραιότητα η προστασία των πολιτών», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012, 01:57
Κλιμάκωση της βίας στην Παλαιστίνη, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012, 01:19

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης