Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν κατηγόρησε σήμερα τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ότι προσπαθεί να προκαλέσει μια νέα σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, του κινήματος που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι κατηγορίες του Λίμπερμαν έχουν την πηγή τους στη μακροχρόνια κρίση που υπάρχει στη Γάζα εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει οξυνθεί τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση του Ισραήλ να αρχίσει να μειώνει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον παλαιστινιακό θύλακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα μέσα Ιουνίου η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που δίνει στη Γάζα, επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Αμπάς αρνείται πλέον να πληρώσει το κόστος για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η ισραηλινή εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει αρχίσει να εφαρμόζει σταδιακά την απόφαση αυτή, την ώρα που ήδη οι κάτοικοι της Γάζας δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα παρά για τέσσερις ώρες την ημέρα.

«Η απόφαση που έλαβε ο Αμπού Μάζεν (σ.σ.: ο Αμπάς) δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός» δήλωσε ο Λίμπερμαν. «Στόχος του είναι να συνεχίσει τις περικοπές και μέσα σε λίγους μήνες να σταματήσει να πληρώνει για τα καύσιμα, τα φάρμακα, τους μισθούς κι άλλα πράγματα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι στρατηγική του είναι να βλάψει τη Χαμάς, όμως επίσης να την ωθήσει σε σύγκρουση με το Ισραήλ» τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που είναι αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα, βρίσκεται σε αντιπαλότητα με την ισλαμιστική Χαμάς, μετά τη διά της βίας εκδίωξη της Φάταχ, του κινήματος του Μαχμούντ Αμπάς από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007. Έκτοτε τρεις πόλεμοι έχουν γίνει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα. Αντίθετα, η Παλαιστινιακή Αρχή συνεργάζεται με το Ισραήλ σε κάποιους τομείς, όπως στην προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης