Η Ονδούρα εγκαινίασε την Κυριακή ένα διπλωματικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ, με παρόντες τον πρόεδρο της χώρας της κεντρικής Αμερικής, τον Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ερνάντες είχε δηλώσει προ ημερών ότι το γραφείο αυτό θα αποτελέσει «προέκταση» της πρεσβείας της Ονδούρας, που παραμένει στο Ρισόν Λεζιόν, κοντά στο Τελ Αβίβ. Χθες έγινε το πρώτο βήμα εν όψει της μετακίνησης της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, επέμεινε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, που χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του την πόλη πρωτεύουσα του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ονδούρα παίρνει έτσι τον δρόμο που χάραξε ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2017, όταν ανακοίνωσε την απόφασή του η κυβέρνησή του να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφερε στην Ιερή Πόλη την αμερικανική πρεσβεία τον Μάιο.

Και οι δύο κινήσεις επικρίθηκαν έντονα από τη διεθνή κοινότητα, που θεωρεί ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν θα έχει διευθετηθεί πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ανακηρύξει ολόκληρη την πόλη όπου βρίσκονται ιεροί τόποι τριών θρησκειών «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσα της χώρας. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους που οραματίζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γουατεμάλα ήταν η πρώτη χώρα που μιμήθηκε το παράδειγμα των ΗΠΑ και μετέφερε την πρεσβεία της.

Η κίνηση του Ερνάντες σημειώνεται με φόντο τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ (17η Σεπτεμβρίου). Ο Νετανιάχου αποφάσισε η χώρα να καταφύγει εκ νέου στις κάλπες, αφού δεν μπόρεσε να σχηματίσει νέα δεξιά κυβερνητική συμμαχία έπειτα από τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου, που κέρδισε οριακά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης