Ισραήλ: Έκλεισε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ έπειτα από την εκτόξευση οβίδων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, 15:42
Ισραήλ: Έκλεισε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ έπειτα από την εκτόξευση οβίδων

Το Ισραήλ αποφάσισε το κλείσιμο του περάσματος Κερέμ Σαλόμ προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του οποίου επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια μεταφερόταν προς τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, έπειτα από την εκτόξευση οβίδων, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Οβίδες εκτοξεύτηκαν προς το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ «την ώρα της εισόδου φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις», ανακοίνωσε το Cogat, ισραηλινό όργανο που είναι επιφορτισμένο με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Αποφασίστηκε να διακοπεί η είσοδος άλλων φορτηγών».

Νωρίτερα, ο ΟΗΕ είχε χαιρετίσει το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από εννέα ημέρες συγκρούσεων και ζήτησε το άνοιγμα και του περάσματος Ερέζ.

«Χαιρετίζουμε το άνοιγμα από τις ισραηλινές αρχές του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ» δήλωσε ο Γενς Λάρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Γενεύη. «Είναι σημαντικό να ανοίξει και το πέρασμα Ερέζ για την είσοδο και έξοδο του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων» πρόσθεσε.

Οι ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια είναι μεγάλες στη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Από τις 10 Μαΐου, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους 61 παιδιά, από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Στην ισραηλινή πλευρά, οι ρουκέτες της Χαμάς έχουν σκοτώσει 10 ανθρώπους στο ισραηλινό έδαφος, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Η κρίση απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 47.000 τους εκτοπισμένους, από τη σύρραξη, Παλαιστίνιους, ενώ περί τα 130 κτήρια στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν καταστραφεί.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, 16:01