Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ασθενείς με καρκίνο δεν εντάσσονται τελικά στον κατάλογο των ευάλωτων ατόμων που μπορούν να κάνουν μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αντίθετα με όσα οι Αρχές είχαν δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας.

Το εβραϊκό κράτος άρχισε τη Δευτέρα να χορηγεί την τρίτη δόση του εμβολίου σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, μεταξύ των οποίων ορισμένοι καρκινοπαθείς, θεωρώντας ότι υπάρχουν πιθανότητες οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά “να μην αναπτύξουν ικανοποιητικό επίπεδο αντισωμάτων μετά τις δύο δόσεις”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας υπαναχώρησε τελικά στην απόφασή του, λέγοντας ότι μετά τη μελέτη των δεδομένων εκατοντάδων ασθενών από ογκολογικά τμήματα “δεν συνιστάται σε αυτό το στάδιο να εμβολιαστούν” μια τρίτη φορά οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από καρκίνο.

Το εβραϊκό κράτος ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε, στα μέσα Δεκεμβρίου, μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού χάρη στη συμφωνία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer που προμήθευσε γρήγορα εκατομμύρια δόσεις τη χώρα με αντάλλαγμα την παροχή δεδομένων για τις επιδράσεις του εμβολίου που ανέπτυξε με την εταιρία BioNTech.

Τα δύο εργαστήρια ανακοίνωσαν στις 8 Ιουλίου ότι θέλουν σύντομα να ζητήσουν την άδεια για την χορήγηση τρίτης δόσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωπαϊκές αρχές εκτιμούν ωστόσο ότι είναι “πάρα πολύ νωρίς” να γνωρίζουν αν μια νέα δόση είναι πραγματικά απαραίτητη, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την πιθανότητα η γενίκευση μιας τρίτης δόσης να γίνει σε βάρος χωρών των οποίων οι πολίτες δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στα εμβόλια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης