Τουλάχιστον 200 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και 59 παιδιά, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας επιθέσεων στη Γάζα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν αξιωματούχοι Υγείας της περιοχής, ενώ ο Νετανιάχου διαμηνύει πως οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ θα συνεχίσουν, παρά τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό της αιματοχυσίας, με τελευταίες τη Γαλλία και την Αίγυπτο να ζητούν το τέλος των εχθροπραξιών. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Γάζας εκφράζουν «φρίκη» και «φόβο», σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Έξι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας

O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έξι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να φτάσουν την ισραηλινή επικράτεια.

Ο στρατός είπε πως ανταπέδωσε με βομβαρδισμούς του πυροβολικού προς τον Λίβανο.

Μια πηγή των λιβανέζικων δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε πως βλήματα του ισραηλινού πυροβολικού έπεσαν στην επικράτεια του Λιβάνου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως σειρήνες της αεράμυνας που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13 TV μετέδωσε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, πολεμικά αεροπλάνα εξαπέλυσαν νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα, προκαλώντας ζημιές σε εκατοντάδες κτήρια, αλλά και εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης. Το Ισραήλ δήλωσε πως χτύπησε 110 στόχους μέσα στη νύχτα, συμπεριλαμβανομένης και μίας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς.

Δείτε ζωντανή εικόνα από τη Γάζα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters:

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι ισραηλινές επιθέσεις κατέστρεψαν μια κλινική υγείας, έπληξαν το σπίτι ενός εργαζόμενου πρώτων βοηθειών, σκότωσαν δύο γιατρούς, κατέστρεψαν πύργους πολυώροφων κατοικιών, ανατίναξαν ένα εργοστάσιο στρωμάτων και ισοπέδωσαν τα γραφεία διεθνών ειδησεογραφικών οργανισμών. Επίσης, οι δυνάμεις του Ισραήλ ανέφεραν ότι βομβάρδισαν το υπόγειο τούνελ της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Εννέα κατοικίες που ανήκαν σε υψηλόβαθμους διοικητές της Χαμάς στη Γάζα χτυπήθηκαν επίσης.

Στο Ισραήλ, 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, σκοτώθηκαν από μαχητές, οι οποίοι έχουν εκτοξεύσει πάνω από 3.000 ρουκέτες κατά την τελευταία εβδομάδα. Η αστυνομία είπε ότι ένας Ισραηλινός άνδρας πέθανε επίσης στο νοσοκομείο τη Δευτέρα μετά από επίθεση την περασμένη εβδομάδα.

Το Ισραήλ ανέφερε πως οι επιθέσεις στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα σκότωσαν έναν υψηλόβαθμο διοικητή της Ισλαμικής Τζιχάντ και άφησαν έναν κρατήρα σε ένα επταώροφο κτήριο, που ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι χρησιμοποιήθηκε από τους ισλαμιστές ηγέτες της Χαμάς.

 

Την ίδια ώρα, ξεκίνησε μπαράζ ρουκετών ως απάντηση στη δολοφονία του Χουσάμ Αμπού Χαρμπίντ της Ισλαμικής Τζιχάντ, στέλνοντας τους Ισραηλινούς σε καταφύγια βομβών, ενώ σημειώθηκαν και άμεσες επιθέσεις σε συναγωγή στο Ashkelon και σε πολυκατοικία στο Ashdon.

 

Με τις σκληρότερες περιφερειακές εχθροπραξίες εδώ και χρόνια να μην δείχνουν σημάδια υποχώρησης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους πολίτες. Οι μεσολαβητές της Ουάσιγκτον, της Αιγύπτου και του ΟΗΕ ενέτειναν τις διπλωματικές προσπάθειές τους και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συναντηθεί για να συζητήσει την κατάσταση την Πέμπτη 20 Μαΐου. 

New York Times: Συνιστούν «εγκλήματα πολέμου» οι ενέργειες Ισραήλ και Χαμάς;

Εκτενές δημοσίευμα των New York Times το οποίο υπογράφει ο Declan Walsh, διευκρινίζει ποιες στρατιωτικές ενέργειες θεωρούνται «νόμιμες», αλλά και το αν διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως αμφότερες οι πλευρές φαίνεται να παραβιάζουν τους νόμους περί πολέμου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν πως το Ισραήλ συχνά ωθεί τα όρια για αυτό που θεωρείται δυσανάλογη στρατιωτική δύναμη και πως συχνά παραβιάζει τους νόμους του πολεμικού δικαίου.

«Υπάρχει πλήρης περιφρόνηση για τη ζωή αμάχων που εκπορεύεται από την ατιμωρησία δεκαετιών» αναφέρει ο Omar Shakir, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου  -που ανακοίνωσε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου τόσο από Ισραηλινούς στρατιώτες όσο και τη Χαμάς- προειδοποίησε την Παρασκευή πως ενδέχεται να ασκηθούν διώξεις και στις δύο πλευρές.

«Υπάρχουν περιστατικά που εξετάζουμε πολύ σοβαρά» ανέφερε στο Reuters η Fatou Bensouda.

«Οι άμαχοι είναι παγιδευμένοι μεταξύ των δύο πλευρών. Η Χαμάς θέλει να δείξει πως μπορεί να βγει ζωντανή από την ισραηλινή επέλαση και το Ισραήλ θέλει να δείξει πως είναι ισχυρότερο. Και οι δύο πλευρές μπορούν να σταματήσουν, αν το θελήσουν. Όμως, καμία πλευρά δεν προτίθεται να το κάνει πρώτη» σημειώνει στους ΝΥΤ ο Adil Haque, καθηγητής στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Rutgers στο New Jersey.

«Η ρητορική σχετικά με τα θύματα μεταξύ αμάχων λαμβάνει μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι είθισται, ίσως και μεγαλύτερη από τους αριθμούς, διότι αναφέρεται στην ηθική νομιμότητα των δύο πλευρών», τονίζει στους New York Times ο Dapo Akande, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Παρότι η Χαμάς βάλει με μη κατευθυνόμενες ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων σε καταιγιστικό ρυθμό, ενίοτε 100 τη φορά, η συντριπτική πλειονότητα είτε αναχαιτίζονται από το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ, είτε καταλήγουν μέσα στη Γάζα, προκαλώντας σχετικά μικρό αριθμό θανάτων.

Το Ισραήλ κάποιες φορές προειδοποιεί τους κατοίκους της Γάζας για εκκένωση κτηρίων και επιμένει πως ακυρώνει επιθέσεις προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων. Ωστόσο, οι εν λόγω επιθέσεις μιας τόσο συνωστισμένης περιοχής, κατοικημένης από φτωχούς ανθρώπους, έχει αυξήσει τους νεκρούς κατά 20 φορές περισσότερο από αυτούς που έχει προκαλέσει η Χαμάς, ενώ έχει τραυματίσει 1.235 ακόμη.

Μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό από τους περισσότερους, αλλά «υπάρχουν κανόνες που διέπουν τη σφαγή» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Το Δίκαιο του Πολέμου -μια σειρά από διεθνείς συμβάσεις και άγραφους κανόνες, γνωστή και ως διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο- διέπει τις ενέργειες των μαχόμενων πλευρών. Η δολοφονία αμάχων δεν είναι από μόνη της παράνομη. Όμως, οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συμμορφώνονται με τις ευρέως αποδεκτές αρχές, αναφέρει στους ΝΥΤ ο καθηγητής Akande.

Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι ότι πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών στόχων. Κι όταν επιτίθενται, οι εμπλεκόμενοι πρέπει να λαμβάνουν όλες τις προφυλάξεις ώστε να περιορίζουν τις απώλειες αμάχων, προσθέτει.

Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη πως η εφαρμογή αυτών των αρχών σε μέρη όπως η Γάζα είναι αμφιλεγόμενη.

Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως είναι αναγκασμένοι να πλήττουν σπίτια και γραφεία γιατί εκεί ζουν και πολεμούν στελέχη της Χαμάς που χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης