Αστυνομικοί στη Βαρκελώνη και τη Χιρόνα συγκρούστηκαν με διαδηλωτές οι οποίοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και επιτέθηκαν σε τράπεζες, καθώς συνεχίζονται για τέταρτη νύχτα οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση ενός ράπερ με την κατηγορία ότι προσέβαλε τη μοναρχία και εξύμνησε την τρομοκρατία με τα τραγούδια του.

Η ποινή των 9 μηνών φυλάκισης που επιβλήθηκε στον καλλιτέχνη Πάμπλο Χασέλ, γνωστό για τις αριστερές πεποιθήσεις του και τους στίχους του που καταγγέλλουν το σύστημα, πυροδότησε όχι μόνο διαδηλώσεις αλλά και μια έντονη συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης στην Ισπανία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει ένα λιγότερο περιοριστικό νομοσχέδιο για την ελευθερία του λόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αστυνομία, απόψε δέχτηκαν επίθεση δύο τράπεζες στη Βαρκελώνη, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές στην πόλη Χιρόνα, στη βόρεια Καταλονία.

Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια των προηγούμενων ημερών. «Η δημοκρατία προστατεύει την ελευθερία του λόγου, ακόμη και την έκφραση των πιο φριχτών, παράλογων σκέψεων, όμως η δημοκρατία ποτέ δεν προστατεύει τη βία», είπε.

Τις τρεις προηγούμενες νύχτες η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών που έκαψαν κάδους απορριμμάτων και μηχανάκια και λεηλάτησαν καταστήματα. Σημειώθηκαν συγκρούσεις και στη Μαδρίτη, καθώς και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 60 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη την Καταλονία. Μια γυναίκα έχασε το μάτι της κατά τη διάρκεια των ταραχών στη Βαρκελώνη και με αυτήν την αφορμή κάποιοι πολιτικοί ζήτησαν να διερευνηθούν οι πρακτικές της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης