Ισπανία: Στο ναδίρ τα ποσοστά του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014, 18:15
Ισπανία: Στο ναδίρ τα ποσοστά του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος
Στο χαμηλότερο επίπεδό του μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του 2011 μειώθηκε το ποσοστό του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular, PP), ενώ η υποστήριξη προς το αριστερό κόμμα Podemos («Μπορούμε») αυξήθηκε, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

Οι Ισπανοί εμφανίζονται όλο και περισσότερο απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους ηγέτες, καθώς η ανεργία, η διαφθορά και η ένταση που έχουν δημιουργήσει οι αυτονομιστικές τάσεις στην Καταλονία επισκιάζουν την ανάκαμψη της οικονομίας, που βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο.

Όλα αυτά έχουν πλήξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η οποία έχει χάσει επίσης μέρος της υποστήριξης των παραδοσιακών συντηρητικών διότι απέσυρε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις τον περασμένο μήνα.

Το κυβερνών PP του Ραχόι θα εξασφάλιζε μόλις το 15,9% των ψήφων εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, περίπου το μισό του ποσοστού που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2011, όπως κατέδειξε η δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia που δημοσιεύεται στην εφημερίδα El País.

Ενώ η υποστήριξη προς την αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών αυξήθηκε οριακά στο 20,7% από 20,3%, το νεότευκτο αριστερό κόμμα Ποδέμος αναδεικνύεται πλέον στην τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, συγκεντρώνοντας το 14,3% των ψήφων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Το Ποδέμος, του οποίου ηγείται ο πανεπιστημιακός Πάμπλο Ιγκλέσιας, εκμεταλλεύθηκε τη δυσαρέσκεια έναντι των κομμάτων εξουσίας και μοιάζει ικανό να οδηγήσει στο τέλος της την περίοδο του δικομματισμού που κυριάρχησε στην Ισπανία μετά την επάνοδό της στη δημοκρατία.

Συνολικά το PP και οι Σοσιαλιστές κέρδισαν το 52% των ψήφων το 2011, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης που απειλούσε να οδηγήσει την Ισπανία να ζητήσει ένα διεθνές πρόγραμμα στήριξης, αλλά εάν γίνονταν εκλογές σήμερα θα καταλάμβαναν μόλις το 37%, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του 2015.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014, 18:18