Για την είσοδό του στην Ευρωβουλή, την εκταφή του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, αλλά και για τους μετανάστες και τις φεμινίστριες έκανε λόγο η ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος Vox, κατά την προεκλογική εκστρατεία που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή σε ένα από τα μεγαλύτερα στάδια στη Μαδρίτη, το Βισταλέγρε.

Παρά τα ηχηρά μηνύματα που έστειλε το κόμμα στους οπαδούς του, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν τα ποσοστά του Vox να υποχωρούν, με πολλούς δεξιούς ψηφοφόρους να επιστρέφουν στο Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) εν όψει της αναμέτρησης της 10ης Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης του κόμματος, Σαντιάγο Αμπασκάλ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα και ζήτησε να ενισχύσουν οι ψηφοφόροι το Vox, «ώστε να μπορέσει να φθάσει στην εξουσία για να πολεμήσει τους εχθρούς της πατρίδας και τα φίμωτρα της δικτατορίας των προοδευτικών».

Ο Αμπασκάλ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκταφή του Φράνκο, τον οποίο αποκάλεσε «στρατηγό» ή «στρατιώτη», και επεσήμανε πως η μεταφορά της σορού του από το μνημείο της Κοιλάδας των Πεσόντων είναι μία πρόφαση με απώτερο στόχο να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να απονομιμοποιηθεί η μοναρχία. Για τον ίδιο είναι μία ευκαιρία για να «καλυφθούν οι ντροπές» και «το εγκληματικό παρελθόν» του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος PSOE.

Όσον αφορά στη μετανάστευση, ο Αμπασκάλ σημείωσε πως «κανείς δεν θα μας πει πώς πρέπει να ζούμε και να προσευχόμαστε» και κατηγόρησε την Ε.Ε. γιατί δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες «έρχονται για να διαλύσουν την κοινωνική συνοχή στις γειτονιές και λαμβάνουν περισσότερα επιδόματα από τις χήρες και τους συνταξιούχους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ο υποψήφιος του Vox για τη δημαρχία της Μαδρίτης, Ιβάν Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος, υπογράμμισε για τους μετανάστες ότι αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, «επειδή δεν γνωρίζουμε εάν μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες», ενώ «έρχονται για να επιβάλουν τον θεοκρατικό ολοκληρωτισμό των χωρών τους». Καταφέρθηκε εναντίον των Καταλανών πολιτικών, χαρακτηρίζοντάς τους ξενοφοβικούς και δειλούς, ενώ αναφερόμενος στην πολιτική για την Καταλονία την καταδίκασε, καθώς -σύμφωνα με τον ίδιο- «προκρίνει την απιστία» στην ιδέα του έθνους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης