Ισπανία: Ο Σάντσεθ παρουσιάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, 09:27
Ισπανία: Ο Σάντσεθ παρουσιάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών

Την ερχόμενη Δευτέρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συγκαλεί την εκτελεστική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) για να εκθέσει το πρόγραμμα που προτίθεται να προτείνει στο αριστερό κόμμα των Podemos, προκειμένου να το πείσει να στηρίξει κοινοβουλευτικά μία κυβέρνησή του.

Η πρόταση, η οποία εκπονείται από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, φιλοδοξεί να αποτελέσει μία «προοδευτική εναλλακτική πρόταση», που θα εξασφαλίζει «μία σταθερή κυβερνησιμότητα» στον Σάντσεθ, σε περίπτωση που τύχει της αποδοχής στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais», το πρόγραμμα, που μετά τη συζήτησή του στην εκτελεστική επιτροπή θα παρουσιασθεί την Τρίτη και στη δημοσιότητα, θα περιλαμβάνει περίπου 300 μέτρα, με έμφαση στην πολιτική ισότητας και στο περιβάλλον, προκειμένου να πεισθεί ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας να διευκολύνει κοινοβουλευτικά μία σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Μία ημέρα αργότερα, ο Σάντσεθ θα συζητήσει τα αντίστοιχα σημεία του προγράμματος και με τα τοπικά βασκικά κόμματα, τους εθνικιστές του PNV και της Καντάβριας PRC, τα οποία προσπαθεί να προσελκύσει ώστε να τον στηρίξουν με την ψήφο εμπιστοσύνης τους.

Αύριο, Παρασκευή, ο Σάντσεθ θα περαιώσει τις επαφές του με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών κι οργανώσεις και πλέον η προσπάθεια του πρωθυπουργού θα εστιασθεί στις επαφές με τα κόμματα, ιδίως με τους Podemos, τρεις εβδομάδες πριν από την εκπνοή της διορίας για τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις, που σε περίπτωση αποτυχίας τους η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Στόχος του προγράμματος του PSOE, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις εκλογές της 28ης Απριλίου, είναι να μειώσει τις αντιστάσεις των Podemos. Ιδίως μετά τις επαφές με την κοινωνία των πολιτών, που πολλές από τις οργανώσεις της οποίας πρόσκεινται στο κόμμα του Ιγκλέσιας και στις οποίες το πρόγραμμα αφήνει πολλά ανοίγματα και με δεδομένο ότι πολλά από τα σημεία του δίνουν απαντήσεις στην αντιπρόταση συνεργασίας που είχαν καταθέσει οι Podemos πριν από 10 ημέρες (σχεδόν με τον ίδιο αριθμό σημείων, 290), ο Σάντσεθ ευελπιστεί πως ο ηγέτης των Podemos θα δώσει τελικά το πράσινο φως για μια κυβέρνηση αποκλειστικά των Σοσιαλιστών με την κοινοβουλευτική στήριξή τους.

Όπως επισημαίνει ο ενημερωτικός ιστότοπος El Publico, στέλεχος των Σοσιαλιστών υποστηρίζει πως πλέον εναπόκειται στους Podemos εάν θα επιλέξουν την προγραμματική συμμαχία ή θα στείλουν τη χώρα στις εκλογές. Όπως πρόσθεσε, στο εσωτερικό των Podemos κυριαρχεί διχογνωμία ως προς την πορεία που μέλλει να ακολουθήσουν: εάν θα έλθουν σε προγραμματική συμφωνία με τον Σάντσεθ, εάν θα αφήσουν την κυβέρνηση στους Σοσιαλιστές και παραμείνουν στην αντιπολίτευση, αν θα τηρήσουν μέχρις εσχάτων τη θέση τους για κυβέρνηση συμμαχίας ή… τίποτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, El Publico

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, 11:40