Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε την Παρασκευή τον “αποτροπιασμό” του για την “αντικοινωνική συμπεριφορά” του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος, μετά την ανακοίνωση του τελευταίου για την καταβολή σχεδόν 4,4 εκατομμυρίων ευρώ για το κλείσιμο μιας φορολογικής υπόθεσης.

“Θέλω να εκφράσω με κατηγορηματικό τρόπο το ίδιο αίσθημα με αυτό της πλειονότητας των Ισπανών, που είναι ο αποτροπιασμός (…) απέναντι σε αντικοινωνικές συμπεριφορές για τις οποίες μάθαμε από τα ΜΜΕ”, είπε ενώπιον των δημοσιογράφων από το μέγαρο της Μονκλόα. “Εδώ, το θέμα είναι η συμπεριφορά ενός ατόμου”, είπε ακόμη, όχι η μοναρχία ως θεσμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την “πλήρη υποστήριξή του” στον νυν βασιλιά Φελίπε ΣΤ’, γιο του Χουάν Κάρλος. Ο Φελίπε, που ανήλθε στον θρόνο μετά την παραίτηση του Χουάν Κάρλος το 2014, έχει πάρει αποστάσεις από τον πατέρα του αποποιούμενος κάθε κληρονομιά και αποσύροντας την ετήσια αποζημίωση του πατέρα του που ανερχόταν σε σχεδόν 200.000 ευρώ.

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, που ζει στο Αμπού Ντάμπι αφότου εγκατέλειψε την Ισπανία και είναι στο στόχαστρο πολλών δικαστικών ερευνών, κατέβαλε σχεδόν 4,4 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές, προκειμένου να τακτοποιήσει την κατάστασή του, ανέφερε την Παρασκευή σε ανακοίνωση ο δικηγόρος του.

Τα χρήματα αυτά είχαν σκοπό να τακτοποιηθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις που προέκυψαν από πτήσεις με ιδιωτικό τζετ των οποίων επωφελήθηκε ο πρώην μονάρχης και που είχαν πληρωθεί από ένα ίδρυμα με έδρα το Λίχτενσταϊν που ανήκει σε ένα από τα μακρινά εξαδέλφια του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην μονάρχης διευθετεί με αυτόν τον τρόπο τα χρέη του προς τη φορολογική διοίκηση.

Τον Δεκέμβριο, είχε καταβάλει σχεδόν 680.000 ευρώ για το κλείσιμο μιας υπόθεσης που συνδεόταν με έρευνα για διαφθορά σχετικά με τη χρήση από τον Χουάν Κάρλος πιστωτικών κρατών που συνδέονταν με τραπεζικούς λογαριασμούς στα ονόματα ενός Μεξικανού επιχειρηματία και ενός αξιωματικού της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης