Με μία συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης της Ισπανίας ο Όσκαρ Πουέντε, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), παρουσίασε τη Δευτέρα τους βασικούς άξονες της πολιτικής του νεοεκλεγέντος ΓΓ Πέδρο Σάντσεθ, που αφ’ ενός έχει γνώμονα την αναμόρφωση του κόμματος, που θα ανακτήσει υπό τη νέα του μορφή τους χαμένους ψηφοφόρους κι αφ’ ετέρου την άσκηση ουσιώδους αντιπολίτευσης στη δεξιά κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, με στόχο την ανατροπή της.

Έχοντας επιβάλει στο συνέδριο του περασμένου Σαββατοκύριακου τις θέσεις και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την νέα εκτελεστική επιτροπή του κόμματος, αποκόπτοντάς την από τον έλεγχο των παραδοσιακών «βαρόνων» της παράταξης, ο Σάντσεθ προσανατολίζεται πλέον στο να καταστεί ο κύριος εκφραστής της αντιπολίτευσης στον Ραχόι. Ρόλο που είχε χάσει από τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos το PSOE, παρότι δεύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο, εξαιτίας της απόφασης της προηγούμενης προσωρινής διοικούσας επιτροπής του να απέχει από τις κρίσιμες ψηφοφορίες, στηρίζοντας έτσι έμμεσα την κυβέρνηση Ραχόι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, στόχος της νέας ηγεσίας είναι να «εργασθεί με και μέσα στην κοινωνία, με προσανατολισμό την ίδια την κοινωνία». Για τον λόγο αυτό το PSOE απευθύνει «κάλεσμα στην κοινωνία των πολιτών να συμμετάσχει ενεργά στις πρωτοβουλίες του κόμματος», ενώ εγγυήθηκε πως τα μαχητικά στελέχη του κόμματος θα βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή, ενεργά όσο ποτέ άλλοτε».

Όσον αφορά τις πολιτικές συμμαχίες στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής πολιτικής του, ο Πουέντε τόνισε πως το PSOE «έχει την πρόθεση να προωθήσει πρωτοβουλίες στο Κοινοβούλιο ώστε να σχηματισθούν ισχυρές συμμαχίες, που θα ασκήσουν πιέσεις στον Ραχόι να μετριάσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του».

Ο εκπρόσωπος του Σάντσεθ υπογράμμισε πως το PSOE θα αποτελέσει μία «εναλλακτική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση, και θα κάνει μία “κρατική αντιπολίτευση», υπό την έννοια ότι «η δεξιά πλήττει τα θεμέλια του κράτους, τους κοινωνικούς θεσμούς, τη φορολογική πολιτική, την τοπική αυτοδιοίκηση, την κρατική ραδιοτηλεόραση, τους αδύναμους κοινωνικά ανθρώπους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο Σάντσεθ έχει δηλώσει πως η αντιπολιτευτική πολιτική του θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών και τις ενδιάμεσες εξελίξεις που σηματοδοτεί η μονομερής προκήρυξη του δημοψηφίσματος στην Καταλονία για την ανεξαρτησία της, την 1η Οκτωβρίου, γεγονός που προσδιορίζει τον χρονικό ορίζοντα της ουσιαστικής του αντιπολιτευτικής δράσης από το φθινόπωρο και μετά.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος σχετικά με το φλέγον ζήτημα του δημοψηφίσματος, το κόμμα δεν επιθυμεί να ανοίξει διάλογο με δυνάμεις που επιδιώκουν την διάσπαση της χώρας, αλλά διαλέγεται με τις δυνάμεις που θέτουν το ζήτημα της Καταλονίας μέσα στο πλαίσιο της έννοιας μίας ενιαίας Ισπανίας, που θα αφήνει ελευθερίες και αυτοδιοίκηση στις περιοχές με διαφορετικότητα.
Όσον αφορά την δυνατότητα συμμαχιών για την ανατροπή της κυβέρνησης του Ραχόι, ο Όσκαρ Πουέντε τόνισε πως «η σχέση με τους Podemos και τους Ciudadanos θα είναι ομαλή και συνεχής (…) ώστε να μη διευκολυνθεί η άσκηση της πολιτικής του Ραχόι».

Μπροστά στην αδυναμία οποιουδήποτε κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμα, είτε μέσω συνεργασίας με μόνο ένα άλλο κόμμα, o Σάντσεθ θα πρέπει να λύσει τον γρίφο των συμμαχιών, κοιτάζοντας προς τα αριστερά, τους Podemos, αλλά και προς την κεντροδεξιά παράταξη των Ciudadanos. Μία προοπτική που είχε εκφράσει και προεκλογικά, εισπράττοντας αρνήσεις κι από τα δύο αντίθετα ιδεολογικά κόμματα, που δεν επιθυμούν επ’ ουδενί να συνεργασθούν το ένα με το άλλο υπό οποιαδήποτε κυβερνητική σύνθεση.

Όπως τόνισε σχετικά ο Πουέντε, «το PSOE προωθεί τον διάλογο με τα δύο τούτα κόμματα με στόχο την εμβάθυνση των λύσεων κοινωνικό πολιτικό, να αυξηθούν τα βέτο στην κυβερνητική πολιτική».

Όμως ο ίδιος προειδοποίησε πως το PSOE επιδιώκει την αυτοδυναμία ως δύναμη πολιτική και δεν επιδιώκει να επιβάλλει την άποψή του σε άλλα κόμματα. Δεδομένου ότι υπάρχει το σύμφωνο συμφωνίας των Ciudadanos με το κυβερνών κόμμα για τη στήριξή του, ο Πουέντε αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν «όταν ένα κόμμα επαγγέλλεται την αναγέννηση κι αναμόρφωση του κράτους να μπορεί να ανεχθεί την παρούσα κυβέρνηση και τα σκάνδαλα της και να στηρίζει προϋπολογισμούς που στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και των προγραμματικών αρχών του κόμματος αυτού».

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν μέσα στις προθέσεις της νέας ηγεσίας του Κόμματος είναι να επιδιώξει την εμβάθυνση διεθνών πρωτοβουλιών, όπως αυτή των Χωρών του Νότου, και να έλθει σε επαφή με ξένες παρατάξεις και ηγέτες, ο Όσκαρ Πουέντε τόνισε:

«Το PSOE και ο Πέδρο Σάντσεθ φυσικά ενδιαφέρεται ιδιαίτερα ώστε η διεθνής ατζέντα του να είναι διευρυμένη και πολυποίκιλη. Την Πέμπτη ο Πέδρο Σάντσεθ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να έχει επαφές. Ο Πέδρο Σάντσεθ προτίθεται να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι (σ.σ. λόγω της παραίτησής του) έχει μεγαλύτερη ελευθερία να απέχει του κοινοβουλευτικού φόρτου για να έχει συναντήσεις με πολλούς αρχηγούς κυβερνήσεων και ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη».

«Φυσικά εμείς πιστεύουμε πως οι λύσεις και στη δική μας χώρα περνούν μέσα από τη λύση των προβλημάτων της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό θα είμαστε σε συνεχή επαφή με άλλες πολιτικές δυνάμεις και παρατάξεις που συντονίζονται με τις απόψεις μας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον».

Ο Πουέντε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να συναντηθεί ο Σάντσεθ στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του και με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης