Οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι, οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά μεταξύ του Γιβραλτάρ και της Ισπανίας, θα εξαιρεθούν από τους μεθοριακούς ελέγχους, μετά το Brexit, ακόμη και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία με τη Βρετανία για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

Μαδρίτη και Λονδίνο διαπραγματεύονται τον τρόπο με τον οποίο θα αστυνομεύονται τα χερσαία σύνορά τους στο νοτιότερο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Το Γιβραλτάρ, που είναι Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος, εξαιρείται από τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας είναι να αποτρέψουμε την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου στο Γιβραλτάρ» είπε η Γκονθάλεθ Λάγια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς συμφωνία, θα υπάρξει μέριμνα για εκείνους που ζουν στη μία πλευρά και εργάζονται στην άλλη. «Οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι που έχουν δηλώσει το καθεστώς τους πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021 (…) θα μπορούν να περνούν επιδεικνύοντας ένα έγγραφο που καταρτίστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτόν» είπε η υπουργός.

Οι υπόλοιποι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους διαβατήριο.

Περίπου 15.000 άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά από την Ισπανία στο Γιβραλτάρ, ο πληθυσμός του οποίου ανέρχεται σε 32.000 κατοίκους. Ο βράχος υποδέχεται κάθε χρόνο σχεδόν 10 εκατομμύρια τουρίστες και ο τουρισμός αποφέρει το ένα τέταρτο των εσόδων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Ισπανία θα συνεχίσει να αξιώνει τα δικαιώματά της επί του εδάφους αυτού, που εκχωρήθηκε στη Βρετανία το 1713, μετά την κατάληψή του από τον αγγλοολλανδικό στόλο, λίγα χρόνια νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής, είπε η υπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης