Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, μπορεί να μην κάνει φέτος διακοπές, όμως τούτο δε συνεπάγεται πως θα εργάζεται νυχθημερόν για την επίτευξη μίας συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τους ηγέτες των κύριων κομμάτων μέσα στον Αύγουστο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Σάντσεθ προτίθεται να ολοκληρώσει πρώτα τους κύκλους επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους, κατόπιν θα εκπονήσει τις προγραμματικές προτάσεις του και αφού ξεκουραστεί για λίγο πέριξ του Δεκαπενταύγουστου, τότε θα σκεφθεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να έλθει σε επαφή με τους ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάβλο Κασάδο, των Ciudadanos Άλβερτ Ριβέρα -που ωστόσο έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί συνάντησή τους-και των Podemos Πάβ λο Ιγκλέσιας. Μολονότι σήμερα έχει προγραμματισθεί συνάντηση του Σάντσεθ με την αριστερή παράταξη των Compromis της Βαλένθιας, ο Σάντσεθ εξακολουθεί να μην έχει δώσει σαφή μηνύματα προς το κόμμα του Ιγκλέσιας ότι το θεωρεί ως προνομιακό συνομιλητή στην προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, στους Podemos εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο Σάντσεθ δεν θα επαναλάβει «την ανευθυνότητα να μη διαπραγματευθεί με τα άλλα κόμματα και να θελήσει να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό μέσα σε ένα τριήμερο. Η κυβέρνηση της Ισπανίας και τα προβλήματα του λαού της είναι πολύ σοβαρά πράγματα», τονίζουν πηγές του κόμματος.

Από το κόμμα ευελπιστούν πως δεν θα συνεχιστεί και η πρόσκληση προς τη Δεξιά να απέχει από τις ψηφοφορίες ώστε να διευκολυνθεί η ψήφος εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ. Πάντως, από το κόμμα του Ιγκλέσιας προτίθενται να κινηθούν πρώτοι ώστε να αποφευχθεί η αποτυχία του πρώτου γύρου επαφών.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως επί του παρόντος ο Σάντσεθ δεν επιθυμεί διάλογο και πως υπάρχουν λιγοστές πιθανότητες για μία προγραμματική συμφωνία. Επιπλέον, η κύρια στρατηγική του Σάντσεθ εξαντλείται στις προσκλήσεις προς τα κόμματα της Δεξιάς να απέχουν από τις ψηφοφορίες ώστε να διευκολύνουν την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άλλο πρόβλημα, όμως, που ενδεχομένως να χρειαστεί να αντιμετωπίσει ο Σάντσεθ είναι η μεταπήδηση του «αντάρτη» των Podemos, Ίνιγο Ερεχόν, που είχε κατέλθει στις δημοτικές εκλογές στη Μαδρίτη, στην κεντρική πολιτική σκηνή αυτήν τη φορά. Η πιθανότητα να παρουσιάσει έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, που ενδεχομένως να ξεπεράσει και τους Podemos, σε περίπτωση επανάληψης των εκλογών λόγω αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, ενδεχομένως να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Όπως, όμως, τονίζουν πηγές από το κόμμα των Σοσιαλιστών, οι σχετικές σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως ακόμη και σε περίπτωση καθόδου του κόμματος του Ερεχόν, οι Podemos θα διατηρήσουν μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του, αλλά προσθέτουν, επίσης, πως με τον Ερεχόν μπορούν να βρουν περισσότερα κοινά σημεία διαλόγου παρά με το κόμμα του Ιγκλέσιας.

Έναν άλλο παράγοντα που ο Σάντσεθ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψη του είναι το γεγονός ότι μόλις το 5% των ψηφοφόρων στο κόμμα του και στους Podemos επιθυμούν επανάληψη των εκλογών. Εξάλλου, βάσει άλλων δημοσκοπήσεων, ελλοχεύει ο κίνδυνος η δεξιά παράταξη και η συνεργαζόμενη με αυτήν ακροδεξιά να πλειοψηφούν σε μία νεά Βουλή. Οι Σοσιαλιστές και οι Podemos τότε θα έχουν ξοδεύσει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο όλους αυτούς τους μήνες και θα έχουν καταστρέψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη τους ώστε να εμποδίσουν την είσοδο στην κεντρική κυβέρνηση της ακροδεξιάς, όπως συνέβη και σε πολλές αυτόνομες περιφέρειες, με τη μορφή στήριξης μίας κυβέρνησης συνεργασίας του PP με τους Ciudadanos.

Πηγή: El Publico, ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης