Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Στοκχόλμης ένας Ουζμπέκος που είχε αιτηθεί άσυλο στη Σουηδία και ο οποίος, αφού ριζοσπαστικοποιήθηκε, οδήγησε ένα φορτηγό σε έναν πεζόδρομο της σουηδικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε εν μέσω σειράς παρόμοιων επιθέσεων με φορτηγά στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ραχμάτ Ακίλοφ, 40 ετών, συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επίθεση που διέπραξε στις 7 Απριλίου 2017. Στη δίκη του υποστήριξε ότι είχε πάρει το “πράσινο φως” από τους εκπροσώπους του “ισλαμικού χαλιφάτου” στο Ιράκ και τη Συρία προκειμένου να διαπράξει μια επίθεση αυτοκτονίας στη Στοκχόλμη. Ο Ακίλοφ είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όμως ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Σουηδούς, έναν Βρετανό και μια Βελγίδα. Το ένα από τα θύματά του ήταν μόλις 12 ετών.

“Το έκανα επειδή η καρδιά και η ψυχή μου πονούσαν για εκείνους που υπέφεραν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ” ισχυρίστηκε στη δίκη του.

Ο Ραχμάτ Ακίλοφ “είχε την πρόθεση να σκοτώσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε (…) να ενσταλάξει τον φόβο” στους Σουηδούς και “να υποχρεώσει τη Σουηδία να αναστείλει τη συμμετοχή της στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ”, έκριναν οι δικαστές στην απόφασή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 40χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, κρίθηκε ένοχος για πέντε ανθρωποκτονίες τρομοκρατικού χαρακτήρα και 119 απόπειρες ανθρωποκτονίας εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν στον πεζόδρομο, τον πιο πολυσύχναστο της Στοκχόλμης, όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του. Ο δικηγόρος του, Γιόχαν Έρικσον, είπε ότι ο πελάτης του “απογοητεύτηκε” από την ποινή και εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.

Ο Ακίλοφ έφτασε στη Σουηδία το 2014. Τον αμέσως επόμενο χρόνο προσπάθησε να περάσει στη Συρία, μέσω Τουρκίας, αλλά συνελήφθη και στάλθηκε πίσω στη Σουηδία. Στη δίκη του, που κράτησε περίπου τρεις μήνες, δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια για την πράξη του. “Ο Αλλάχ θα κρίνει αν πράξαμε σωστά ή λάθος”, επαναλάμβανε.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να απελαθεί πίσω στο Ουζμπεκιστάν, όταν και αν αποφυλακιστεί. Στην πράξη, όσοι καταδικάζονται σε ισόβια –τη βαρύτερη ποινή που προβλέπει ο ποινικός κώδικας στη Σουηδία– εκτίουν κατά μέσο όρο 16 χρόνια στη φυλακή πριν αποφυλακιστούν.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης