Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, εξακολουθεί να ζητεί η αντιπολίτευση της Ισλανδίας, ενώ παράλληλα στο Ρέικιαβικ εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησης.

«Είναι σαφές ότι το αίτημά μας για διεξαγωγή νέων εκλογών εξακολουθεί να ισχύει» είπε η ηγέτιδα του Αριστερού Πράσινου Κόμματος, Κάτριν Γιακομπσντότιρ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γκουνλάουγκσον είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που παραιτείται με αφορμή το σκάνδαλο των «Panama Papers», των αρχείων που διέρρευσαν από μια νομική εταιρεία και αποκαλύπτουν ότι πολλοί πολιτικοί, αθλητές, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες από όλον τον κόσμο είχαν ιδρύσει offshore εταιρείες σε «φορολογικούς παραδείσους».

«Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα (του συγκυβερνώντος Κόμματος της Προόδου) ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του» δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπουργός Γεωργίας της Ισλανδίας, Σίγκουρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον.

Το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού παραμένει αβέβαιο. Τα δύο κόμματα που την αποτελούν, το Κόμμα της Προόδου και το Κόμμα Ανεξαρτησίας, διαθέτουν μαζί 38 έδρες στο 63μελές κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρητικά, ο κ. Γιόχανσον θα αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός, όμως το Κόμμα Ανεξαρτησίας θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό. Ο κ. Γκουνλάουγκσον θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματός του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης