Οι βουλευτές του Ισημερινού άρχισαν να συζητούν το βράδυ του Σαββάτου τη διαδικασία παραπομπής του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στην καθαίρεσή του. Η σχετική πρόταση κατατέθηκε από την αντιπολίτευση ύστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες επεισοδιακών διαδηλώσεων από αυτόχθονες που διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

«135 (από τα 137) μέλη της Εθνοσυνέλευσης» συμμετέχουν σε αυτήν τη συνεδρίαση με ερώτημα την παραπομπή του προέδρου Λάσο λόγω «σοβαρής πολιτικής κρίσης και εσωτερικής αναταραχής» στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο για τη «σοβαρή πολιτική κρίση» που συγκλονίζει τη χώρα από τις 13 Ιουνίου με καθημερινές διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων.

Ο Γκιγιέρμο Λάσο, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του Ισημερινού πριν από περίπου έναν χρόνο, θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί στους βουλευτές, αν και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος. Ο αρχηγός του κράτους έχει πρόσφατα διαγνωστεί θετικός στην Covid-19.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, οι βουλευτές θα έχουν 72 ώρες για να ψηφίσουν. Για να εγκριθεί η πρόταση παραπομπής με το ερώτημα της καθαίρεσης απαιτείται πλειοψηφία 92 εκ των 137 μελών της Εθνοσυνέλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 14.000 αυτόχθονες διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα ενάντια στην ακρίβεια και απαιτούν ιδίως μείωση των τιμών των καυσίμων. Η αστυνομία υπολογίζει σε περίπου 10.000 τους αυτόχθονες που έχουν βγει στους δρόμους της πρωτεύουσας Κίτο.

Η συζήτηση στο Κογκρέσο ξεκίνησε ανήμερα της πρώτης απόπειρας διαλόγου μεταξύ των επικεφαλής του κινήματος των αυτοχθόνων και υπουργών της κυβέρνησης, υπό την αιγίδα του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Βιρχίλιο Σακισέλα.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο είχε κατηγορήσει τους αυτόχθονες διαδηλωτές ότι στοχεύουν σε «πραξικόπημα».

Στις ταραχές έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι μέχρι σήμερα, ενώ δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Η πρωτεύουσα Κίτο έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς οδοφράγματα έχουν στηθεί σε πολλά σημεία. Οι διαδηλωτές έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον δύο φορές τις τελευταίες ημέρες να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας που εκφράζουν δυσφορία για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, καθώς πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά και παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης