Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού, Χόρχε Γκλας, ο οποίος έχει ήδη φυλακιστεί στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς της βραζιλιανικής κατασκευαστικής εταιρείας Odebrecht, καταδικάστηκε εκ νέου να εκτίσει κάθειρξη οκτώ ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση δημοσίου χρήματος εντός των ορίων της σύναψης σύμβασης για την εκμετάλλευση πετρελαϊκού κοιτάσματος, ανακοίνωσε δικαστήριο χθες Δευτέρα.

Η ετυμηγορία των μελών του δικαστηρίου κάνει λόγο για «ενοχή» του πρώην αντιπροέδρου, που αντιμετώπιζε την κατηγορία της «συνέργειας σε κατάχρηση», κι αναφέρει ακόμη πως του επιβάλλεται η ποινή της «στέρησης της ελευθερίας του για οκτώ χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χόρχε Γκλας κρίθηκε συνένοχος με τους πρώην υπουργούς Ενέργειας Ουίλσον Παστόρ και Κάρλος Παρέχα. Και οι τρεις θα υποχρεωθούν εξάλλου να καταβάλουν πρόστιμα ύψους ως και πέντε εκατομμυρίων δολαρίων «ανάλογα με τη συμμετοχή τους» στην κατάχρηση.

Κατά την εισαγγελία, το δημόσιο υπέστη ζημία ύψους 28 εκατ. δολαρίων εξαιτίας παρατυπιών στην εκχώρηση άδειας για την εκμετάλλευση πετρελαϊκού κοιτάσματος.

Ο Χόρχε Γκλας, αντιπρόεδρος του Ισημερινού (2013-2017) επί των ημερών του σοσιαλιστή προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2006-2017), ανέλαβε να διαχειριστεί στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της χώρας. Διατηρήθηκε αρχικά στη θέση του από τον διάδοχο του κ. Κορέα, τον Λενίν Μορένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως παύθηκε και κατόπιν δικάστηκε για σύσταση και συμμορία στο πλαίσιο του σκανδάλου της Οντεμπρέχτ, προτού να καθαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα τον Ιανουάριο του 2018. Εκτίει ποινή κάθειρξης έξι ετών αφού δικαστήριο αποφάνθηκε πως έλαβε εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες από πλευράς της βραζιλιανικής κατασκευαστικής.

Τόσο ο Χόρχε Γκλας όσο και ο Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος ζει στο Βέλγιο, έχουν επίσης καταδικαστεί να εκτίσουν ποινή οκτώ ετών κάθειρξης στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης διαφθοράς. Ο πρώην πρόεδρος καταγγέλλει τον «διωγμό» τους για πολιτικούς λόγους.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης