Το Υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.413 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φτάνει τις 374.775.

Οι θάνατοι άλλων εκατό ασθενών με τον COVID-19 αύξησαν τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικανική χώρα στους 13.198 νεκρούς μέχρι στιγμής. Ωστόσο, κατά τις Αρχές, καταγράφηκαν άλλοι 23 θάνατοι που «πιθανόν» οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, με το σύνολο των θυμάτων τα αίτια των θανάτων των οποίων δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς να φτάνει τις 5.102.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και ο απολογισμός των 18.300 νεκρών είναι υποτιμημένος.

Ο Ισημερινός πλήττεται από νέο κύμα της πανδημίας, με επίκεντρο την Πιτσίντσα (495 κρούσματα σε 24 ώρες), επαρχία όπου υπάγεται διοικητικά η πρωτεύουσα και πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, το Κίτο (405). Η Πιτσίντσα είναι μια από τις 16 επαρχίες όπου επιβλήθηκε lockdown το Σαββατοκύριακο, καθώς τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να υποστούν κορεσμό.

Ο υπουργός Υγείας Καμίλο Σαλίνας τόνισε χθες πως η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει κρίσιμη και ότι η λίστα αναμονής για κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι υπερβολικά μεγάλη. Επισήμανε ακόμη ότι οι ανάγκες για οξυγόνο είναι αυξημένες στα νοσοκομεία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη ο Σαλίνας εξέφρασε ανησυχία για την εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκαν σε άλλα κράτη και θεωρούνται πολύ πιο μολυσματικά και δυνητικά πιο θανατηφόρα.

Παράλληλα, οι Αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν πως το Σαββατοκύριακο συνελήφθησαν 176 πρόσωπα για παραβίαση της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Με βάση τον ποινικό κώδικα της χώρας, οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης ενός ως τριών ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης