Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βέρεστσουκ, προέτρεψε τους Ρώσους να μην υιοθετήσουν παιδιά τα οποία «έκλεψαν» από τη χώρα της, κατά τη διάρκεια του πολέμου και απελάθηκαν στη Ρωσία. «Συνιστώ ανεπιφύλακτα στους Ρώσους πολίτες να μην υιοθετούν ορφανά παιδιά που μεταφέρθηκαν παράνομα από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν 20.000 παιδιά από την Ουκρανία θεωρούνται επί του παρόντος ότι έχουν απελαθεί παράνομα στη Ρωσία ή στα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας. Η Ρωσία λέει ότι έχει εκκενώσει οικειοθελώς ανθρώπους από την Ουκρανία και ισχυρίζεται ότι έχει φέρει χιλιάδες παιδιά στη Ρωσία για να τα προστατεύσει.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε στα μέσα Αυγούστου ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν μεταφερθεί στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά. Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας, 464 παιδιά έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Η αστυνομία έχει εκτιμήσει ότι 356 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το διεθνές ποινικό δικαστήριο (ICC) στη Χάγη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου και συγκεκριμένα για παράνομη απέλαση Ουκρανών παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης