Η ένωση εστιατορίων της Ιρλανδίας κάλεσε σήμερα Δευτέρα την κυβέρνηση να κλείσει όλα τα εστιατόρια της χώρας, όπως έχει ήδη κάνει με τις παμπ.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε χθες ότι όλα τα μπαρ στη χώρα πρέπει να μείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μηνός προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού έπειτα από την οργή που προκάλεσαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που έδειχναν ομάδες ανθρώπων να τραγουδούν σε παμπ του Δουβλίνου γεμάτες κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιρλανδία, που έχει καταγράψει 169 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και δύο θανάτους, έκλεισε τα πανεπιστήμια και τα σχολεία την περασμένη εβδομάδα και συνέστησε να ακυρωθούν όλες οι συγκεντρώσεις άνω των 100 ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους και να κρατούνται οι αποστάσεις σε μικρότερες ομάδες.

Μην μπορώντας να εφαρμόσουν μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης», πολλές παμπ ανακοίνωσαν εθελοντικά ότι κλείνουν πριν τις κλείσει η κυβέρνηση και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα ακολούθησαν, καθώς οι προσεκτικοί πελάτες μένουν σπίτι τους και οι τουρίστες δεν πλησιάζουν.

«Θέλουμε να κλείσουμε, αλλά πρέπει να μας το πούνε ώστε να κλείσουν όλοι. Αυτό πρέπει να γίνει σήμερα το πρωί προς το βέλτιστο συμφέρον της υγείας των ανθρώπων» δήλωσε ο επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Εστιατορίων Ιρλανδίας Άντριαν Κάμινς στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το προσωπικό σε χώρους που έχουν ανοίξει κάνει έκκληση στους ιδιοκτήτες τους λέγοντας: “Φοβάμαι που εργάζομαι σε αυτόν τον χώρο αυτή τη στιγμή, επειδή φοβάμαι πολύ μήπως κολλήσω τον ιό”».

Ο Κάμινγκς εκτίμησε πως 70.000 μέλη του προσωπικού στον τομέα θα χάσουν τις δουλειές τους αν κλείσουν όλα τα εστιατόρια και αναμένει πως 30.000 εργαζόμενοι τις έχουν ήδη χάσει. Η ένωση των ιδιοκτητών παμπ Licensed Vintners Association ανέφερε την Κυριακή ότι 50.000 θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν από το κλείσιμο των παμπ.

Η οικονομία της Ιρλανδίας ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το ξέσπασμα, μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας στο 4,8% και με ένα εργατικό δυναμικό που φθάνει τον αριθμό ρεκόρ των 2,36 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το κλείσιμο των παμπ ανακοινώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από την εθνική γιορτή της Ιρλανδίας, την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, όπου παραδοσιακά οι παμπ σε όλη τη χώρα γεμίζουν από νωρίς το πρωί. Η ετήσια παρέλαση για την εορταστική αυτή ημέρα έχει ήδη ακυρωθεί.

Μιλώντας πριν από μια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σάιμον Κόβενι είπε πως η κυβέρνηση θα αποσαφηνίσει το θέμα αργότερα σήμερα, αλλά πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφασίσει να κλείσει τα εστιατόρια.

«Θα πάρουμε την απόφαση όταν θα είμαστε έτοιμοι να την πάρουμε» είπε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Δεν νομίζω ότι θα δείτε να λαμβάνονται οιεσδήποτε νέες δραματικές αποφάσεις σήμερα, νομίζω πως θα δείτε μια βελτίωση των υφισταμένων αποφάσεων στην προσπάθεια να καθησυχάσουμε και να ενημερώσουμε τους ανθρώπους που μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους» είπε.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση αν τα ταξίδια στη Βρετανία εξακολουθούν να είναι ασφαλή μετά την έκδοση ταξιδιωτικής σύστασης όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κόβενι είπε πως πιστεύει ότι είναι ασφαλή, αλλά «οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί για κάθε ταξίδι αυτή τη στιγμή».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης