Δεν υπάρχουν μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό, ούτε ηχούν σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες: η ηρεμία έχει επιστρέψει σήμερα το πρωί στη Γάζα και το Ισραήλ αφού τέθηκε σε εφαρμογή εκεχειρία έπειτα από 11 ημέρες εχθροπραξιών.

Μόλις ξεκίνησε η εκεχειρία, στις 02:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιόρτασαν στους δρόμους της Γάζας το τέλος των ισραηλινών βομβαρδισμών. Διαδηλώσεις χαράς ξέσπασαν επίσης σε πόλεις της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι η ευφορία της νίκης» δήλωσε ο Χάλιλ αλ Χάγια, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, υποσχόμενος «την ανοικοδόμηση» των σπιτιών που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές.

Από τις «02:00 δεν έχει υπάρξει καμία εκτόξευση ρουκέτας και τα αεροσκάφη έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η εκεχειρία επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, μιας περιφερειακής δύναμης που έχει σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τη Χαμάς, την οποία το εβραϊκό κράτος η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν «τρομοκρατική οργάνωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η εκεχειρία αποτελεί «μια πραγματική ευκαιρία» να προωθηθεί η ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και εξέφρασε την «πραγματική του ευγνωμοσύνη» προς την Αίγυπτο για τον ρόλο της στις διαπραγματεύσεις.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να χαίρουν του ίδιου επιπέδου ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας» πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ο οποίος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν μέσω του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανώσεων «για να προσφέρουν άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια και να συγκεντρώσουν διεθνή στήριξη για τους πολίτες της Γάζας και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης