Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι έστειλε επιστολή στον ανώτατο ηγέτη της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ με την οποία του ζητεί να παρέμβει προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος «ανταγωνισμός» στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

«Η καρδιά των εκλογών είναι ο ανταγωνισμός. Αν το αφαιρέσουμε αυτό, θα έχουμε ένα πτώμα» είπε ο Ροχανί μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόρριψης των υποψηφιοτήτων του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Εσχάκ Τζαχανγκιρί και του στενού του συμμάχου Αλί Λαριτζανί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έγραψα στον ανώτατο ηγέτη χθες για να τον ρωτήσω αν μπορεί να βοηθήσει στο θέμα αυτό» πρόσθεσε ο Ροχανί απευθυνόμενος στο υπουργικό του συμβούλιο.

Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος εξέτασε τους φακέλους των περίπου 600 υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου και ενέκρινε επτά. Ο επίσημος κατάλογος των υποψηφίων, πέντε από τους οποίους ανήκουν στους υπερσυντηρητικούς, ανακοινώθηκε χθες Τρίτη από το Υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν.

Προς γενική έκπληξη το Συμβούλιο απέρριψε την υποψηφιότητα του Λαριτζανί, πρώην προέδρου του κοινοβουλίου και συμβούλου του Χαμενεΐ, καθώς και του Τζαχανγκιρί, μεταξύ άλλων, και φάνηκε με αυτό τον τρόπο να προσφέρει τη νίκη στον επικεφαλής της δικαστικής αρχής, τον υπερσυντηρητικό Αλί Ραϊσί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς, σύμφωνα με τις λίγες διαθέσιμες δημοσκοπήσεις, η αποχή αναμένεται να είναι μεγάλη στις προεδρικές εκλογές, μετά το ποσοστό ρεκόρ του 57% στις βουλευτικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2020, ο Ροχανί, που δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη συνεχόμενη θητεία, δήλωσε ότι ανησυχεί για την έλλειψη κινητοποίησης των πολιτών.

«Πού πήγε το 98%;» αναρωτήθηκε αναφερόμενος στο επίσημο ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα του 1979 με το οποίο υιοθετήθηκε η αρχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την ανατροπή του σάχη.

«Γιατί συνεχίζει να μειώνεται;» πρόσθεσε. «Το 98% των ανθρώπων δήλωσε: θέλουμε ισλαμική δημοκρατία. Γιατί αυτός ο αριθμός πρέπει να μειώνεται με τον καιρό;» σχολίασε ο Ροχανί.

Και ο Χαμενεΐ ζητεί εδώ και εβδομάδες από τους πολίτες να συμμετάσχουν «μαζικά» και «επαναστατικά» στις εκλογές της 18ης Ιουνίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης