Ο Χοσεΐν Ροναγί, υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης στο Ιράν, που κάνει απεργία πείνας και εισήχθη την Κυριακή στο νοσοκομείο, επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας στη φυλακή μετά την βελτίωση της κατάστασης της υγείας του, ανακοίνωσαν οι ιρανικές δικαστικές αρχές.

Ο Χοσεΐν Ροναγί «πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού εξετάστηκε από τους γιατρούς και επέστρεψε στη φυλακή», σύμφωνα με το Mizan, το πρακτορείο της Δικαστικής Αρχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αδελφός του Χασάν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι γονείς τους επισκέφθηκαν τον Ροναγί το απόγευμα της Δευτέρας και ότι «η γενική κατάστασή του (ήταν) καλή». Επίσης ανήρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του αδελφού του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το δικαστικό σύστημα και στην οποία παρουσιάζεται σε κλίνη νοσοκομείου.

Το πρακτορείο της ιρανικής Δικαστικής Αρχής τη Δευτέρα είχε μεταδώσει ότι «η απόφαση να διακομισθεί (αυτός) την Κυριακή σε νοσοκομείο εκτός της φυλακής ελήφθη για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιδείνωση της κλινικής του κατάστασης και να λάβει επιπρόσθετη θεραπεία».

Συνεργάτης αρκετών ξένων εφημερίδων, κυρίως της Wall Street Journal, ο Χοσεΐν Ροναγί συνελήφθη στις 24 Σεπτεμβρίου, αφού επέκρινε την καταστολή των διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της για παραβίαση του αυστηρού ισλαμικού κώδικα ένδυσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 37χρονος ακτιβιστής που υποφέρει από προβλήματα στα νεφρά άρχισε απεργία πείνας αμέσως μετά την σύλληψή του στις 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οικογένειά του, η οποία ανησυχεί για την υγεία του.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για τον Ροναγί. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε τη Δευτέρα, ότι «τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση πολιτικών κρατουμένων, όπως ο Ροναγί, πρέπει να σταματήσουν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης