Ιράν: Ο επικεφαλής της IAEA χαρακτηρίζει "πολύ ανησυχητικό" το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021, 10:59
Ιράν: Ο επικεφαλής της IAEA χαρακτηρίζει "πολύ ανησυχητικό" το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι χαρακτήρισε το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν «πολύ ανησυχητικό» σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times.

Το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστά καθαρότητας που «φτάνουν μόνο οι χώρες που κατασκευάζουν βόμβες», δήλωσε στην εφημερίδα ο Γκρόσι.

«Μια χώρα που εμπλουτίζει στο 60% είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, αφού μόνο οι χώρες που κατασκευάζουν βόμβες φτάνουν σε αυτό το επίπεδο. Το 60% είναι σχεδόν σε βαθμό κατασκευής όπλων, ο εμπλουτισμός για εμπορικούς σκοπούς είναι 2,3%» είπε.

Σύμφωνα με τον Γκρόσι, είναι «κυρίαρχο δικαίωμα» του Ιράν να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα, ωστόσο «αυτό είναι ένα επίπεδο που απαιτεί επαγρύπνηση».

Ο Γκρόσι δήλωσε ότι τα περισσότερα μέτρα που έχει λάβει το Ιράν μπορούν να αντιστραφούν σχετικά εύκολα, αλλά το επίπεδο της έρευνας και της ανάπτυξης που έχει σημειωθεί αποτελεί ζήτημα.

«Δεν μπορείς να βάλεις το τζίνι πίσω στο λυχνάρι - από τη στιγμή που γνωρίζεις πώς να κάνεις κάτι, αντιλαμβάνεστε, και ο μόνος τρόπος να το ελέγξεις αυτό είναι μέσω της επαλήθευσης» σημείωσε.

«Το ιρανικό πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί, έχει γίνει πιο εξελιγμένο, επομένως η γραμμική επιστροφή στο 2015 δεν είναι πλέον εφικτή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τις ενέργειές τους κάτω από τις παραμέτρους του 2015» διευκρίνισε.

Τον Ιούλιο του 2015 το Ιράν υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για δραστική αποκλιμάκωση του πυρηνικού του προγράμματος για τα επόμενα 15 χρόνια.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018 προκαλώντας το Ιράν να ξεκινήσει να υπερβαίνει σταθερά τα όρια της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο είχε στόχο να καταστήσει δυσκολότερη την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, μια φιλοδοξία που η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021, 11:00