Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε σήμερα Δευτέρα, ότι ένας Ιρανός υπήκοος συνελήφθη στην Τουρκία, διαψεύδοντας όμως ότι πρόκειται για προξενικό υπάλληλο, αφού νωρίτερα οι τουρκικές Αρχές ανέφεραν ότι ένας εργαζόμενος στο προξενείο του Ιράν της Κωνσταντινούπολης κατηγορείται ότι εμπλέκεται στη δολοφονία ενός αντιφρονούντα.

«Δεν συνελήφθη κανένας προξενικός υπάλληλος» στην Τουρκία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αυτό που συνέβη ήταν η σύλληψη ενός Ιρανού πολίτη αμέσως μετά την άφιξή του» στην Τουρκία, συνέχισε, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση» και «το θέμα θα επιλυθεί σύντομα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Τουρκία και το Ιράν, δυο γειτονικές περιφερειακές δυνάμεις, διατηρούν μια περίπλοκη σχέση.

Την Παρασκευή, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένας εργαζόμενος στο ιρανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, του οποίου έδωσε μόνο τα αρχικά του ονόματος, Μ.Ρ.Ν, τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο μιας έρευνας για τον φόνο, τον Νοέμβριο του 2019 στην Τουρκία, του Ιρανού αντιφρονούντα Μασούντ Μολαβί. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η τουρκική δικαιοσύνη κατηγορεί τον συλληφθέντα ότι παρείχε ένα πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο σε άλλο πρόσωπο, το οποίο συμμετείχε στη δολοφονία, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μολαβί, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν τον πυροβόλησαν δέκα φορές, διατηρούσε ένα κανάλι, το αποκαλούμενο «Μαύρο Κουτί» στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή Telegram και μέσω αυτού αναρτούσε από τον Μάρτιο του 2018 διάφορα έγγραφα που υποτίθεται ότι «αποκάλυπταν τη διαφθορά, τους φόνους και τους απόρρητους φακέλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας» του Ιράν. Υποστήριζε ότι είχε επαφές με τους Φρουρούς της Επανάστασης και είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του.

Την Πέμπτη, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι ο συλληφθείς υπάλληλος του προξενείου είναι ο 43χρονος Μουχαμάντ Ρεζά Νασερζαντέχ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο άνδρας στον οποίο φέρεται ότι έδωσε το πλαστό έγγραφο ονομάζεται Αλί Εσφαντζανί και ήταν ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας του Μολαβί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης