Το σώμα επιτήρησης των εκλογών στο Ιράν, Συμβούλιο των Φρουρών, δήλωσε σήμερα πως μπορεί να επανεξετάσει τους αποκλεισμούς υποψηφίων από τις προεδρικές εκλογές αυτού του μήνα μετά τη δήλωση του Ανώτατου Ηγέτη που είπε πως μερικοί από αυτούς ήταν εσφαλμένοι.

«Οι εντολές του Ανώτατου Ηγέτη είναι τελικές και πρέπει να υπακούσουμε στην απόφασή του. Το Συμβούλιο των Φρουρών θα ανακοινώσει σύντομα τη γνώμη του, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι απρόσβλητο από λάθη», ανέφερε σε ένα τουίτ ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Αμπάς Αλί Καντχονταεΐ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο στις υποθέσεις του Ιράν, ενέκρινε τον περασμένο μήνα την απόρριψη από το συμβούλιο των υποψηφιοτήτων αρκετών μετριοπαθών και συντηρητικών προσωπικοτήτων για τις εκλογές της 18ης Ιουνίου, περιλαμβανομένου του πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί.

Οι απαγορεύσεις ενίσχυσαν τις προοπτικές του σκληροπυρηνικού επικεφαλής του δικαστικού σώματος Εμπραχίμ Ραΐσι, συμμάχου του Χαμενεΐ, αν και μπορεί επίσης να πλήξουν τις ελπίδες των ιερωμένων κυβερνώντων για μεγάλη συμμετοχή εν μέσω δυσαρέσκειας για μια οικονομία που έχει σακατευθεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Σήμερα, ωστόσο, ο Χαμενεΐ είπε πως ορισμένοι από τους απορριφθέντες υποψηφίους δεν είχαν δίκαιη μεταχείριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη διαδικασία αξιολόγησης ορισμένοι υποψήφιοι απορρίφθηκαν εσφαλμένα. Κατηγορήθηκαν για αναληθή πράγματα που διαδόθηκαν δυστυχώς και μέσω του διαδικτύου. Η προστασία της τιμής των ανθρώπων είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα. Καλώ τα αρμόδια σώματα να αποκαταστήσουν την τιμή τους», είπε σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Μεχντί Φαζαελί, αξιωματούχος που πρόσκειται στον Χαμενεΐ, είπε στο Twitter πως οι επικρίσεις του ηγέτη δεν απευθύνονταν στο Συμβούλιο των Φρουρών και δεν θα επηρεάσουν την απόφασή του.

Δεν είναι σαφές αν το Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει την επαναφορά των απορριφθέντων υποψηφίων ή απλώς θα απαντήσει στους ψιθύρους για την απόρριψή τους. Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν εχθρικές ερωτήσεις για ενδεχόμενη διπλή υπηκοότητα συγγενών στο εξωτερικό, την οποία το Ιράν δεν αναγνωρίζει.

Αν δεν αλλάξει κάτι, οι Ιρανοί ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ επτά υποψηφίων -πέντε σκληροπυρηνικών και δύο μετριοπαθών χαμηλών τόνων- στις εκλογές. Ο ρεαλιστής νυν πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Οι εκλογές είναι πιθανό να ενισχύσουν την εξουσία του Χαμενεΐ στο εσωτερικό την ώρα που η Τεχεράνη και έξι δυνάμεις προσπαθούν να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια.

Σύμμαχοι του Χαμενεΐ επέρριψαν την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν στην κυβέρνηση και είπαν πως κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθεί την Ουάσινγκτον ότι θα εκπληρώσει οποιαδήποτε συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης