Το Ιράν εξέφρασε τη βούληση για μια “εποικοδομητική” συνάντηση με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και απέρριψε τις στρατιωτικές απειλές της Ουάσινγκτον, μια εβδομάδα πριν από τις διαπραγματεύσεις που έχουν προγραμματιστεί στη Βιέννη σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

“Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη του Ραφαέλ Γκρόσι θα είναι το ίδιο εποικοδομητική με τις προηγούμενες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην Τεχεράνη του επικεφαλής της ΙΑΕΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Συμβουλεύουμε πάντα την ΙΑΕΑ να μείνει στον δρόμο της τεχνικής συνεργασίας και να μην αφήσει ορισμένες χώρες να συνεχίζουν τους πολιτικούς τους στόχους στο όνομα της ΙΑΕΑ”, πρόσθεσε.

Ο Γκρόσι έφθασε το βράδυ της Δευτέρας στην Τεχεράνη όπου έγινε δεκτός από τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη με τον επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μοχαμάντ Εσλαμί και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται μια εβδομάδα πριν από την επανάληψη στη Βιέννη των συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων σε μια προσπάθεια διάσωσης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ/JCPOA), οι οποίες διακόπηκαν μετά την άνοδο στην εξουσία τον Ιούνιο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί.

Το ταξίδι του Γκρόσι πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση της ΙΑΕΑ την Τετάρτη που έκανε λόγο για σαφή αύξηση των αποθεμάτων εμπλουτισμένου σε υψηλό βαθμό ουρανίου από την Τεχεράνη.

 

«Ψεύτικο αφήγημα»

“Αν το Ιράν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, θα έρθει η ώρα που θα είναι αδύνατο να αντληθούν οφέλη ακόμη και σε περίπτωση επιστροφής στη συμφωνία”, δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρομπ Μάλεϊ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την ασφάλεια στο Μπαχρέιν.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν ψυχολογική εκστρατεία εναντίον της χώρας του.

“Σκεφτείτε ότι με τους ισχυρισμούς αυτούς, αυτοί (οι Αμερικανοί) μπορούν να πουλάνε ένα ψεύτικο αφήγημα στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να δημιουργήσουν ψυχολογικό κλίμα ενόψει των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, αυτό δεν θα τους βοηθήσει καθόλου”, δήλωσε ο Χατιμπζαντέχ.

Το Σάββατο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ ‘Οστιν δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, ειδικά αν η διπλωματία αποτύχει να ρυθμίσει το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα αμερικανικής στρατιωτικής παρέμβασης, ο Χατιμπζαντέχ απάντησε: “Είδαμε όλες τις επιλογές τους σε μια χώρα όπως το Αφγανιστάν και εκείνοι είδαν το αποτέλεσμα των επιλογών αυτών. Νομίζω ότι δεν πιστεύουν αυτά που λένε”.

Ο Χατιμπζαντέχ δήλωσε ότι το Ιράν θα πάει στη Βιένη “με πλήρη ομάδα και τη σοβαρή βούληση της άρσης των κυρώσεων. Οι άλλες πλευρές θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να έρθουν στη Βιέννη για να επιτύχουμε μια πρακτική και συνολική συμφωνία”.

Στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης θα μετάσχουν η Τεχεράνη και οι άλλες χώρες που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία). Οι ΗΠΑ θα μετάσχουν έμμεσα στις συνομιλίες.

Η τελευταία επίσκεψη του Γκρόσι στην Τεχεράνη ήταν στις 12 Σεπτεμβρίου. Τότε είχε συναντήσει μόνο τον επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας με τον οποίο διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία για τη συντήρηση του εξοπλισμού επιτήρησης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Στις 12 Νοεμβρίου ο Γκρόσι εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία επαφών με τη νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι μπορεί να μεταβεί στην Τεχεράνη πριν από το Συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ που αρχίζει στις 24 Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης