Οι Ιρανικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη τη δημοσιογράφο Ελάχε Μοχαμάντι που κάλυψε την κηδεία της Μάχσα Αμινί, όπως γνωστοποίησε ο δικηγόρος της, όντας η τελευταία από έναν αυξανόμενο αριθμό δημοσιογράφων που κρατούνται από τότε που ξέσπασαν διαδηλώσεις για τον θάνατο της νεαρής γυναίκας.

Η Ελάχε Μοχαμάντι κλήθηκε από τις δικαστικές αρχές, αλλά στη συνέχεια συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για ανάκριση, έγραψε στο Twitter ο δικηγόρος της Μοχάμαντ Αλί Καμφιρούζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μοχαμαντί είχε καλύψει για την εφημερίδα Ham Mihan του Ιράν την κηδεία της Αμινί, 22 ετών, η οποία είχε περάσει τρεις ημέρες σε κώμα μετά τη σύλληψή της από την περιβόητη αστυνομία ηθικής της Τεχεράνης και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η κηδεία στην πόλη Saqqez της επαρχίας Κουρδιστάν, στην πατρίδα της Αμινί, ήταν ένας από τους σπινθήρες που πυροδότησε το κίνημα διαμαρτυρίας, με τους πενθούντες να φωνάζουν τα συνθήματά τους και τους θρηνητές να αφαιρούν τις μαντίλες τους αψηφώντας τους κανόνες ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ήδη εισβάλει στο σπίτι της Μοχαμάντι στην Τεχεράνη, είπε ο δικηγόρος της. Ο σύζυγός της έγραψε στο Twitter ότι είχε πει σε σύντομο τηλεφώνημα ότι κρατούνταν στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης και δεν είχε ενημερωθεί για καμία κατηγορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύλληψή της έρχεται αφότου η αστυνομία συνέλαβε τη δημοσιογράφο Νιλουφάρ Χαμεντί της εφημερίδας Shargh, η οποία πήγε στο νοσοκομείο όπου η Αμινί βρισκόταν σε κώμα και βοήθησε να αποκαλυφθεί η υπόθεση στον κόσμο.

Η Χαμεντί παραμένει υπό κράτηση, επίσης στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, και ο σύζυγός της είπε ότι δεν γνωρίζει τις κατηγορίες εναντίον της.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Ιράν ότι διεξήγαγε μια μεγάλη συγκέντρωση επικριτικών δημοσιογράφων που εξακολουθούν να βρίσκονται εντός της χώρας, στοχεύοντας ιδιαίτερα αυτούς που έχουν καλύψει την υπόθεση της Αμινί. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι επίσης αυστηρά περιορισμένη.

Οι ακτιβιστές λένε ότι η Αμινί σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα χτυπημάτων στο κεφάλι που δέχτηκε κατά την κράτηση, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον αναφέρει ότι τουλάχιστον 25 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις.

«Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να εγκαταλείψουν τα κατασταλτικά μέτρα τους εναντίον των δημοσιογράφων που διηγούνται αυτή την κρίσιμη ιστορία και να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο που είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση του κοινού», δήλωσε ο συντονιστής της CPJ Μέσης Ανατολής, Σερίφ Μανσούρ.

Επίσης κρατείται η φωτορεπόρτερ Γιάλντα Μοαϊερί, η οποία κέρδισε διεθνή αναγνώριση για μια εμβληματική φωτογραφία διαδηλώσεων το 2019 και είναι φυλακισμένη στη γυναικεία φυλακή Κααρτσάκ έξω από την Τεχεράνη, η οποία είναι διαβόητη για τις συνθήκες της.

Συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση στην Τεχεράνη, είπε το CPJ.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) με έδρα το Παρίσι ανέφεραν ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες τους τουλάχιστον 33 δημοσιογράφοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή στο Ιράν.

«Οι Ιρανοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα περιορισμών», ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης