Η διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακατέλαβε την έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης στη Μοσούλη, μια δεύτερη γέφυρα του Τίγρη και το μουσείο που είχε καταστρέψει το ΙΚ.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία και οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης (FIR) «απελευθέρωσαν το κτίριο της κυβέρνησης της επαρχίας Νινευή και ελέγχουν μια δεύτερη γέφυρα», εκείνην της Αλ-Χουρίγια, ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση που συντονίζει τη μάχη κατά του Χαλιφάτου στο Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, ο στρατηγός Ράεντ Σακίρ Τζάουντατ, επιβεβαίωσε από την πλευρά του πως οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση «και απελευθέρωσαν το κτιριακό συγκρότημα της επαρχιακής κυβέρνησης καθώς και την έδρα της αστυνομίας».

Λίγο μετά, ο ίδιος στρατηγός ανακοίνωσε την ανακατάληψη του κτιρίου της κεντρικής τράπεζας και του αρχαιολογικού μουσείου, το οποίο είχαν καταστρέψει οι τζιχαντιστές το 2015 καταστρέφοντας με βαριοπούλες αρχαία αγάλματα και θησαυρούς της προϊσλαμικής εποχής.

«Οι μονάδες της ομοσπονδιακής αστυνομίας ανακατέλαβαν το αρχαιολογικό μουσείο», δήλωσε ο στρατηγός Τζάουντατ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κτίριο «καταστράφηκε πλήρως» από το ΙΧ, το οποίο «λαφυραγώγησε επίσης αντικείμενα», δήλωσε ο Αμπντουλαμίρ αλ-Μοχαμεντάουι, αξιωματικός των FIR.

Βίντεο που δημοσιοποίησε στις 26 Φεβρουαρίου 2015 το ΙΧ έδειχνε τους τζιχαντιστές να καταστρέφουν με βαριοπούλες αγάλματα, ζωφόρους και άλλους θησαυρούς της προϊσλαμικής εποχής, ορισμένοι από τους οποίους προέρχονταν από τους αρχαιολογικούς χώρους της Νιμρούντ και της Χάτρα, κοντά στη Μοσούλη.

«Πιστοί μουσουλμάνοι, αυτά τα αντικείμενα πίσω μου είναι είδωλα για τους λαούς που κάποτε τα λάτρευαν αντί να λατρεύουν τον Θεό», δήλωνε τότε ένας ισλαμιστής μιλώντας στην κάμερα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Τμήματος Αρχαιοτήτων, περίπου 90 έργα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, στην πλειονότητά τους πρωτότυπα.

Η καταστροφή αυτή έχει συγκριθεί με εκείνη των αγαλμάτων του Βούδα του Μπαμιγιάν (Αφγανιστάν) από τους Ταλιμπάν το 2001.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν από τα μέσα Φεβρουαρίου στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης, τελευταίου αστικού προπυργίου του ΙΧ στο Ιράκ, μετά την ανακατάληψη στα τέλη Ιανουαρίου των ανατολικών συνοικιών της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Η Μοσούλη κόβεται στα δυο από τον ποταμό Τίγρη, που έχει πέντε γέφυρες, το σύνολο των οποίων είτε είχε καταστραφεί είτε έχει υποστεί ζημιές.

Όμως οι δύο γέφυρες των οποίων τις άκρες ελέγχουν πλέον οι ιρακινές δυνάμεις μπορούν να επιδιορθωθούν προκειμένου να αποκατασταθεί η άμεση σύνδεση ανάμεσα στον ανατολικό και τον δυτικό τομέα της πόλης.

Αμερικανοί και βρετανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές εκπαιδεύουν αυτή τη στιγμή περίπου εκατό ιρακινούς στρατιώτες προκειμένου να φτιάξουν πλωτές γέφυρες, με τον ίδιο σκοπό κατά νου.

Οι μάχες στη δυτική Μοσούλη προκάλεσαν τον εκτοπισμό περισσότερων από 50.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Όμως το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 750.000 κατοίκων της περιοχής παραμένουν για την ώρα στα σπίτια τους όπου αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και ιατρικής φροντίδας.

Το ΙΧ κατέλαβε τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014 σε μια επίθεση-αστραπή που του επέτρεψε να καταλάβει μεγάλα τμήματα των εδαφών βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει από τότε απολέσει.

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης