Ιράκ: Επτά νεκροί τζιχαντιστές σε μάχες έξω από τη Βαγδάτη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021, 19:35
Ιράκ: Επτά νεκροί τζιχαντιστές σε μάχες έξω από τη Βαγδάτη

Τουλάχιστον επτά μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν σήμερα στα βόρεια της Βαγδάτης, μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ.

«Λάβαμε πληροφορίες ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε συνάθροιση σε ένα σπίτι για να σχεδιάσει επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα Βαγδάτη», δήλωσε ο στρατηγός Αχμάντ Σαλέμ, επικεφαλής της διοίκησης επιχειρήσεων της Βαγδάτης.

Κοινή δύναμη στρατευμάτων του στρατού και μαχητών από φυλές πιστές στο ιρακινό κράτος επιτέθηκε στις πεδιάδες της Ταμίγια. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν πέντε τζιχαντιστές και δύο μέλη των φυλών.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα μήνα αφότου δύο βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν περισσότερους από 30 ανθρώπους σε πολυσύχναστη πλατεία της Βαγδάτης, στην πιο αιματηρή επίθεση αυτού του είδους στην ιρακινή πρωτεύουσα τα τελευταία τρία χρόνια. Οι βομβιστές αυτοκτονίας είχαν εισχωρήσει στη Βαγδάτη από βόρεια και το ΙΚ είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Λίγες μέρες αργότερα, περισσότεροι από 10 μαχητές του Χασντ αλ-Σαάμπι, ενός συνασπισμού παραστρατιωτικών που έχουν ενταχθεί στο ιρακινό κράτος, σκοτώθηκαν σε ενέδρα του Ισλαμικού Κράτους, επίσης βορείως της πρωτεύουσας.

Έκτοτε, οι δυνάμεις ασφαλείας ενέτειναν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό βορείως της Βαγδάτης των εν υπνώσει πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου την εξόντωση του Αμπού Γιάσερ αλ-Ισάουι, που παρουσιαζόταν ως ο ηγέτης στο Ιράκ της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν άλλο ηγέτη του ΙΚ ο οποίος, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, είχε βοηθήσει στη μεταφορά των δύο βομβιστών αυτοκτονίας στη Βαγδάτη.

Στα τέλη του 2017, το Ιράκ ανακοίνωσε τη "νίκη" του κατά του Ισλαμικού Κράτους αφότου εξεδίωξε τους τζιχαντιστές από όλα τα προπύργια στα αστικά κέντρα της χώρας. Στον τριετή πόλεμό τους κατά των τζιχαντιστών, οι ιρακινές δυνάμεις έλαβαν καθοριστικής σημασίας βοήθεια από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό.

Οι επιθέσεις του ΙΚ στις αστικές περιοχές μειώθηκαν σημαντικά από τότε, αλλά τα ιρακινά στρατεύματα συνεχίζουν να πολεμούν τους εν υπνώσει πυρήνες στις ορεινές και ερημικές περιοχές.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021, 19:35