Την ώρα που οι πολιτικοί του Ιράκ διαπραγματεύονται τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, τα βίαια επεισόδια δεν έχουν τέλος στις δύο ιερές πόλεις της χώρας, την Κερμπάλα και τη Νατζάφ.

Από την 1η Οκτωβρίου το Ιράκ συγκλονίζεται από τη χειρότερη κοινωνική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά το 2003 και η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε 420 ανθρώπους, σύμφωνα με απολογισμό του AFP μέσω ιατρικών και αστυνομικών πηγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Νατζάφ, η οποία εισήλθε στον κύκλο των βίαιων επεισοδίων μετά την πυρπόληση του προξενείου του Ιράν την Τετάρτη, διαδηλωτές εξακολουθούσαν να συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από το μαυσωλείο του ιμάμη Αλί, όπου άνδρες με πολιτικά πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους που πυρπόλησε ένα μέρος του κτηρίου.

Οι άνδρες αυτοί πυροβόλησαν με σκάγια και έριξαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Εδώ και πολλές ημέρες επικεφαλής των φυλών στη Νατζάφ προσπαθούν να διαπραγματευθούν μία λύση στην κρίση, ενώ ο κυβερνήτης της επαρχίας ζήτησε τη βοήθεια της Βαγδάτης για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας εμφανίζονται ανίκανες να περιορίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα οι επικεφαλής των φυλών ζήτησαν από τον Μοκτάντα Σαντρ και τους μαχητές του της ταξιαρχίας της Ειρήνης να παρέμβουν, επεσήμανε το γραφείο του σιίτη ηγέτη. Μέχρι στιγμής ο Σαντρ, ο οποίος είχε βγάλει στους δρόμους της Βαγδάτης τον Οκτώβριο ένοπλους άνδρες του με την υπόσχεση να «προστατεύσουν» τους διαδηλωτές, δεν έχει απαντήσει.

Στην Κερμπάλα, πιο βόρεια, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών και δακρυγόνων.

Αλλού στο νότιο Ιράκ οι διαδηλωτές συμμετείχαν σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική εξουσία και στο Ιράν, που στηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση, με τον ισχυρό Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί να βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο Ιράκ.

Στη Βαγδάτη τα πολιτικά κόμματα συναντώνται για να βρουν τον αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι, ενώ οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων εξετάζουν έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα προωθήσει περισσότερο τους νέους πολιτικούς.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές λένε ότι θέλουν περισσότερα. Επιθυμούν την κατάργηση του συστήματος βάσει του οποίου οι υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνηση κατανέμονται σύμφωνα με το δόγμα. Καταγγέλλουν, επίσης, το σύνολο της πολιτικής τάξης και τη διαφθορά, εξαιτίας της οποίας έχει κατασπαταληθεί από το 2003 ποσό διπλάσιο του ΑΕΠ του Ιράκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης